Flo Posted Wednesday at 12:38 PM Share Posted Wednesday at 12:38 PM Hei! Har du en god oppskrift på hjemmelaget sportsdrikk/gel? Det blir nå konsumert en hel del maxim-gels på tur, og antar at det må være penger å spare på å mekke sammen noe selv. Ser man kan kjøpe diverse karbohydrat-pulver på nett for en slikk og ingenting. Antar da at det finnes en myriade av gode oppskrifter å følge med riktig mengde av den ene og den andre formen for karbohydrater, og kanskje en dæsj med salt? Ser for meg å blande sammen noe pulver i riktig blandingsforhold, som jeg kan blande ut i en 0,6l flaske (med saft for smak) som jeg tar med i tillegg til en flaske med rent vann. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazelle.bein Posted Wednesday at 01:11 PM Share Posted Wednesday at 01:11 PM Ikke gels, men hjemmelaget sportsdrikk: 60-100g vanlig bordsukker og en liten dæsj fun sitronsaft. Har brukt dette i over ett år, og merker ingen forskjell fra fancy sportsdrikk med 2:1 fruktose eller andre finurlig blandingsforhold. Holder meg stort sett til det på intervaller inne og ute. Er det ritt så spanderer jeg på meg betafuel eller neversecond c90. Maurten takler jeg ikke smaken på. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flo Posted Wednesday at 01:40 PM Author Share Posted Wednesday at 01:40 PM Ja, har lurt litt på dette med vanlig bordsukker. Kjemisk er jo bordsukker sukrose, som er en sammenbinding av glukose og fruktose. Og det er jo nettopp en blanding av glukose og fruktose som holdes fram som den beste miksen i diverse sportsdrikker... Hvorfor ikke bare bruke bordsukker da? Har det noe med den kjemiske bindingen i sukrose som gjør at det oppfører seg annerledes enn om an blander glukose og fruktose som separate ingredienser kanskje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anderfo Posted Wednesday at 02:05 PM Share Posted Wednesday at 02:05 PM En rimelig sportsdrikk er husholdningssaft fra Rema. Bland den passe sterkt for ditt behov. Tilsett noe salt eller ta med litt salami hvis du skal svette i timesvis. (pga. diabetes type 1 bruker jeg slik saft som "reguleringsinput" for å styre blodsukkeret mitt, og det er mye enklere å få det til med slik saft enn med f.eks. gel, barer o.l., etter min erfaring. Tar med gel som høykonsentrert backup hvis drikkeflaska blir tom.) Flo skrev (25 minutter siden): Har det noe med den kjemiske bindingen i sukrose som gjør at det oppfører seg annerledes enn om an blander glukose og fruktose som separate ingredienser kanskje? Sannsynligvis - i mange sportsdrikker er det jo et poeng at det skal tas opp veldig kjapt, og det tas kjappere opp hvis det er ferdig fordøyd 😉 Jo flere bindinger som må brytes i fordøyelsen, jo treigere tas det opp. Stivelse består f.eks. kun av sammensatte glukosemolekyler, og glukose virker jo kjapt i seg selv, men stivelsen absorberes treigt på grunn av alle bindingene (som f.eks. i rå potet, grønn banan eller rå gulrot). Koker du stivelsen blir den mye kjappere, men ikke like kjapp som ren glukose. (er klar over at det finnes egne sportsdrikker med en del stivelse for å få det til å virke "passe kjapt" for veldig langvarig aktivitet. har liten erfaring med det selv, er avhengig av rask respons på sportsdrikk.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vims Posted Wednesday at 02:18 PM Share Posted Wednesday at 02:18 PM Blande eplejus med farris/bris. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EirikPeirik Posted Wednesday at 02:25 PM Share Posted Wednesday at 02:25 PM Hadde vært artig om noen hadde oppskrift på gel. Må jo ha noe som gjør det til gele, og ikke bare sirup. Xantangummi får man vel tak i, om kanskje ikke bare vanlig gelatin kan funke. Vi har også noen gjenbrukbare klemmeposer ment for barn, det kunne jo fungert som beholder. Så slipper man søppel i tillegg. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magnus Posted 17 hours ago Share Posted 17 hours ago Ultraløper Jon Albon (bosatt i Isfjorden) har delt sin oppskrift på gels her - har ikke fått testet selv enda: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ndreas Posted 17 hours ago Share Posted 17 hours ago Solbærsirup med kvernet salt oppi. Kanskje litt bordsukker etter å ha lest tråden 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oblivion Posted 15 hours ago Share Posted 15 hours ago Har brukt 80g bordsukker + ca. 1/8ts salt (avhengig av temperatur og forventet intensitet) i høst til intervaller og lengre turer, i 550ml flasker. Synes det fungerer veldig bra, uten å måtte tilpasse smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
altitude Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago Vanlig pektin vil sikkert fungere helt bra til å lage gels. Brukes jo for å lage syltetøy gele, eksempelvis ripsgele. For en gel bør en kanskje ha større andel pektin enn til syltetøy gele. Så vanlig godt sukret saft med pektin burde fungere. Eventuelt tilsette litt salt og kanskje glukose/druesukker. EirikPeirik skrev (18 timer siden): Hadde vært artig om noen hadde oppskrift på gel. Må jo ha noe som gjør det til gele, og ikke bare sirup. Xantangummi får man vel tak i, om kanskje ikke bare vanlig gelatin kan funke. Vi har også noen gjenbrukbare klemmeposer ment for barn, det kunne jo fungert som beholder. Så slipper man søppel i tillegg. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panda Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago Støtter den med vann + 80 gram sukker per 500ml flaske og en liten dæsj med citron/lime/appelsin saft. Noen ganger bruker jeg også iste, den billige fra Eldorado (22 kr for 1,5 liter) og putter ekstra sukker i flasken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.