erikskon Posted November 25 Posted November 25 Husholdningen har funnet ut at vi vil bytte ut plastfjøla som brukes som brødfjøl til noe i tre. Til mors store frustrasjon har jeg satt i gang et dypdykk i nytt tema (hun er fortsatt litt sliten etter at vi vurderte trådløs støvsuger). Jeg ser at f. eks, Jærfjøla har riller i brødfjøla for å samle smuler etc. Andre produsenter har tilsvarende. Er dette kjekt eller bare gimmick? Kan legge til at jeg gjerne skulle byttet ut alt av plastfjøler, men foreløpig har jeg ikke funnet noe som kan settes i oppvaskmaskinen, som ikke bli for tungt og som ikke er for dyrt - jeg liker å ha en fin bunke med fjøler og noen ganger er vi en del hjelpere på kjøkkenet. Tips mottas ned takk. 2 Quote
Hen9ng Posted November 25 Posted November 25 Riller er sykt irriterende i mine øyene. Ruglete underlag som gjør det vanskeligere å skjære, og ikke samler de smuler spesielt godt. Ser der for liten hensikt med disse. Jeg syntes det viktigste er at den er bred nok. Utover det er det kanskje begrenset hvor komplisert selv vi klarer å gjøre dette? Jeg liker disse https://medoyefor.no/categories/fjolerhoved men ingen spesiell grunn utover at de er pene! Quote
btm Posted November 25 Posted November 25 Dette tipper jeg vi klarer å gjøre kjempevanskelig😉 For egen del har avkapp fra en eik benkeplate fungert som brødfjøl i årevis, men om du ikke har det liggende er faktisk denne fra IKEA ganske ok: APTITLIG skjærefjøl, bambus, 45x28 cm - IKEA Plastfjølene vil du absolutt bytte ut ja, og om du ikke vil ha tre er det vel titan som gjelder: https://titano.no. Ikke dyrere enn Jærfjøla heller ser jeg. 1 1 Quote
York Posted November 25 Posted November 25 Aldri sett riller før. Vil tro riller gjør det vanskeligere å holde rent. Må vel også skjære på tvers av rillene for å ikke hekte kniven i kanten og i verste fall ødelegge kniven? Liker flatt underlag 🙂 Mitt tips er å kjøpe stoor brødfjøl. Irriterende med for liten. Tror bambus er hardt og bør holde lenge? Quote - Syklister sist! - resultatet av Statens vegvesen sitt arbeid de siste 70 årene
erikskon Posted November 25 Author Posted November 25 btm skrev (23 minutter siden): Dette tipper jeg vi klarer å gjøre kjempevanskelig😉 For egen del har avkapp fra en eik benkeplate fungert som brødfjøl i årevis, men om du ikke har det liggende er faktisk denne fra IKEA ganske ok: APTITLIG skjærefjøl, bambus, 45x28 cm - IKEA Plastfjølene vil du absolutt bytte ut ja, og om du ikke vil ha tre er det vel titan som gjelder: https://titano.no. Ikke dyrere enn Jærfjøla heller ser jeg. Jeg tenkte også på en bit av heltre eik som vi har, men den blir så veldig tung å flytte på. Var innom de der i Titan, men så ymse tilbakemeldinger fra kunder og så blir de jo ganske dyre. Quote
Gråstein Posted November 25 Posted November 25 btm skrev (27 minutter siden): Dette tipper jeg vi klarer å gjøre kjempevanskelig😉 For egen del har avkapp fra en eik benkeplate fungert som brødfjøl i årevis, men om du ikke har det liggende er faktisk denne fra IKEA ganske ok: APTITLIG skjærefjøl, bambus, 45x28 cm - IKEA Plastfjølene vil du absolutt bytte ut ja, og om du ikke vil ha tre er det vel titan som gjelder: https://titano.no. Ikke dyrere enn Jærfjøla heller ser jeg. Den fra IKEA funker fint både som brødfjøl og pizzabrett 🙂 FIkk ikke titanfjøler gjennomgå i media forrige uke, med influencere som stakk halen mellom beina og innrømmet at de ikke visste hvorfor de anbefalte..? Quote
DesmoSkier Posted November 25 Posted November 25 45 minutes ago, btm said: Dette tipper jeg vi klarer å gjøre kjempevanskelig😉 For egen del har avkapp fra en eik benkeplate fungert som brødfjøl i årevis, men om du ikke har det liggende er faktisk denne fra IKEA ganske ok: APTITLIG skjærefjøl, bambus, 45x28 cm - IKEA Plastfjølene vil du absolutt bytte ut ja, og om du ikke vil ha tre er det vel titan som gjelder: https://titano.no. Ikke dyrere enn Jærfjøla heller ser jeg. Jeg har denne fra Ikea, funker fint: https://www.ikea.com/no/no/p/aptitlig-slakterblokk-bambus-00233429/ Men den er ganske tung å flytte rundt på og vaske, så hvis jeg skulle kjøpt om igjen så hadde jeg valgt den litt mindre varianten @btm linker til. Ingenting laget av treverk skal i oppvaskmaskinen i mitt kjøkken, så fjøler blir håndvasket. Innimellom smører jeg de med matolje så de ikke sprekker opp. Quote Helge https://www.strava.com/athletes/1635481
Olechr Posted November 25 Posted November 25 De rillene klarer jeg ikke å se at skal være mer positivt enn negativt. Selv liker jeg store og tykke fjøler. Feks: https://bakerenogkokken.no/kjokkenredskaper/skjarebrett-og-brett/mareld-skjarebrett-xl-55x40x4-cm-fsc-akasietre/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=p-no-shopping-category-köksredskap-exp&shopping_id_click=1067-21916-58851&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA3ZC6BhBaEiwAeqfvyi5ArDTyGexb_XYsapbJSXrpdv3mNfKxh-0AWGkBbhodlB74hH7qxhoCbigQAvD_BwE Quote Ole Christian Fagerli Scott ambassadør.
janbanan Posted November 25 Posted November 25 Vi byttet ut plastfjølene med ett sett fra Megaflis, https://www.megaflis.no/kjokken/kjokkentilbehor/redskaper/day-skjarebrett-msnor-3stk-bambus I tillegg har jeg en større og tykkere skjærefjøl til å bruke ved oppdeling av kjøtt og andre større arbeider. Rengjør for hånd, med litt Zalo og oppvaskbørste. Med mange fjøler så lar jeg de tørke helt før de brukes til andre matvarer når de har vært brukt til kiling, svin osv. Quote "I never understood wind"- Donald Trump
Andreas Posted November 25 Posted November 25 erikskon skrev (32 minutter siden): Jeg tenkte også på en bit av heltre eik som vi har, men den blir så veldig tung å flytte på. Lag eller skru inn håndtak. Hvis du vil gjøre det vanskelig lager du. Finnes mange forskjellige metoder for å frese inn håndtak. Endte opp med 5-6 4cm tykke eikefjøler etter et kjøkkenprosjekt. Og endel 3cm eikefjøler som har endt opp som gaver her og der. Osmo Topoil er food safe. Tok et par timer i garasjen med dykksags og fres, når malen var laget og produksjonen var startet. Hvis du vil kjenne på følelsen av være hos tannlegen, Blanco Glassfjøl. Ser fint ut, men er noe uggent med å kappe på glass. Nesten ikke et merke etter mange år, så bra kvalitet. 1 Quote Kaffe- og teansvarlig
JC1 Posted November 25 Posted November 25 Har denne fra Ikea som over bare med rulle rundt, perfekt når du har saftig steik osv. https://www.ikea.com/no/no/p/aptitlig-slakterblokk-bambus-00233429/ Quote
perbl Posted November 25 Posted November 25 Her må du nok ha en fjong, solid og massiv sak fra Boos, som alle de kule kokkene på Youtube har: https://arons.no/nettbutikk/106-boos-blocks/ Men for å være seriøs (ikke at en fet fjøl fra amerikansk nisjemerke ikke er seriøst), jeg tror jeg uansett vil beholde plast for bearbeiding av rått kjøtt. Kan ikke skjønne at mikroplastnivået med litt gjennomtenkt forsiktig bruk blir spesielt verre enn mye annet vi gjør, som feks bruk av non-stick-kokekar, plastemballasje etc. Men test gjerne ut en av de mer massive variantene fra Jærefjøla og sjekk hvordan de holder seg med oppvaskmaskinbruk etter kyllingdeling. Jeg har enda ikke turt å teste min lille jeg fikk i gave i maskin enda. Har tenkt å lese noen artikler om dette med mikroplast fra fjøl for å se om en kan finne nærmere beskrivelser av eksperimentene som er gjort, men ikke kommet så langt. Innbiller meg at mye vil avhenge av om man skraper, eller gjør rene snitt. Jeg ville uansett holdt meg unna ting med riller utfra mine preferanser, jeg vil ha en flat, tung og massiv sak som ligger stabilt framfor alskens dill med konturer som kan samle matrester og vanskeliggjøre rengjøring. En Boos-fjøl eller lignende, evt produsere noe sjøl, står på mentale innkjøpslista, men ikke kommet så langt enda, så hjemme går det litt i blanding mellom ymse plastfjøler og en liten trefjøl. Quote Sykkel.org for entusiaster på alle slags underlag og med alle slags styreformer. Vær noenlunde grei: https://www.sykkel.org/guidelines/
RoyE Posted November 25 Posted November 25 Min medlåntaker fant ut for noen uker siden at brødfjøla vår, produsert på sløyden av henne selv på midten av nitti-tallet, nå måtte vike. Den var etter sigende nå umulig å rengjøre, og påstander om omfattende muggvekst ble fremsatt, men ikke påvist ved undersøkelse. En fjøl med rist viste seg å være løsningen ønsket for de neste 30 årene, men jeg er på ingen måte overbevist om at de 429,- hos Kitch'n var vel anvendte penger. Det er nøyaktig like mye smuler som før på benken. Den er ikke god å skjære på (akkurat litt smal etter min smak), og denne risten føles bare mikkmakkete Jeg savner den gamle. 2 Quote .
mralfred Posted November 25 Posted November 25 Vi har modell 5b herfra, og den samler faktisk opp brødsmulene ganske bra. Så kanskje du kan bruke sløydkunnskapene dine til å lage noe lignende i tre? Quote
York Posted November 25 Posted November 25 Bruker en stor trefjøl (bambus) til brød, og en liten til grønnsaker. Til kjøtt bruker vi en middels av plast, for den går i oppvaskmaskinen sånn at de resistente bakteriene dør 😇 Kritikken mot titan var at det var så hardt at det ødelegger kniver? Bambus er hardt tre, og har holdt seg bra hos oss. Håper det ikke sliter mye på kniver? Hadde en mykere trefjøl før, den fikk en del groper og merker etter kniven, og kan muligens ha vært en sopp/bakteriebombe 😥 Quote - Syklister sist! - resultatet av Statens vegvesen sitt arbeid de siste 70 årene
Vims Posted November 25 Posted November 25 Kapp denne i to? https://www.biltema.no/bygg/oppbevaringshyller/hylleplate/hylleplate-eik/hylleplate-eik-100-x-30-x-18-cm-2000053492 Quote
Hard2Kill Posted November 25 Posted November 25 2 hours ago, btm said: Dette tipper jeg vi klarer å gjøre kjempevanskelig😉 Plastfjølene vil du absolutt bytte ut ja, og om du ikke vil ha tre er det vel titan som gjelder: https://titano.no. Ikke dyrere enn Jærfjøla heller ser jeg. Titan i seg selv er ikke "anti"-bakterielt, men trenger å dopes på overflaten med enten sølv, kobber eller sink, om vi tar ett skråblikk til implantat-vitenskapen. Klarer du å få tak i ett brætt dopa med sinknitrid så har du også slitestyrke. 1 Quote
janbanan Posted November 25 Posted November 25 perbl skrev (3 timer siden): Her må du nok ha en fjong, solid og massiv sak fra Boos, som alle de kule kokkene på Youtube har: https://arons.no/nettbutikk/106-boos-blocks/ Men for å være seriøs (ikke at en fet fjøl fra amerikansk nisjemerke ikke er seriøst), jeg tror jeg uansett vil beholde plast for bearbeiding av rått kjøtt. Kan ikke skjønne at mikroplastnivået med litt gjennomtenkt forsiktig bruk blir spesielt verre enn mye annet vi gjør, som feks bruk av non-stick-kokekar, plastemballasje etc. Men test gjerne ut en av de mer massive variantene fra Jærefjøla og sjekk hvordan de holder seg med oppvaskmaskinbruk etter kyllingdeling. Jeg har enda ikke turt å teste min lille jeg fikk i gave i maskin enda. Har tenkt å lese noen artikler om dette med mikroplast fra fjøl for å se om en kan finne nærmere beskrivelser av eksperimentene som er gjort, men ikke kommet så langt. Innbiller meg at mye vil avhenge av om man skraper, eller gjør rene snitt. Jeg ville uansett holdt meg unna ting med riller utfra mine preferanser, jeg vil ha en flat, tung og massiv sak som ligger stabilt framfor alskens dill med konturer som kan samle matrester og vanskeliggjøre rengjøring. En Boos-fjøl eller lignende, evt produsere noe sjøl, står på mentale innkjøpslista, men ikke kommet så langt enda, så hjemme går det litt i blanding mellom ymse plastfjøler og en liten trefjøl. Storfjøla mi er en Boos-block, 7,5cm tykk... dvs denne, https://arons.no/nettbutikk/32-vedlikehold--utstyr/352-valnoett-38x38x75/ Selvsagt tøysedyr og mye mer enn jeg trenger. Den ligger definitivt i ro, kan også brukes ved treningsøkter. Nå fikk jeg denne som erstatning for en annen fjøl jeg hadde bestilt men som ikke kom inn på lager, så jeg betalte ikke full pris på den. Men når en først skulle være så tykk, så er det praktisk å sette den på høykant inntil langskipet når den ikke er i bruk. Hadde jeg kjøpt en igjen? Neppe ... 1 Quote "I never understood wind"- Donald Trump
perbl Posted November 25 Posted November 25 57 minutes ago, janbanan said: Storfjøla mi er en Boos-block, 7,5cm tykk... dvs denne, https://arons.no/nettbutikk/32-vedlikehold--utstyr/352-valnoett-38x38x75/ Selvsagt tøysedyr og mye mer enn jeg trenger. Den ligger definitivt i ro, kan også brukes ved treningsøkter. Nå fikk jeg denne som erstatning for en annen fjøl jeg hadde bestilt men som ikke kom inn på lager, så jeg betalte ikke full pris på den. Men når en først skulle være så tykk, så er det praktisk å sette den på høykant inntil langskipet når den ikke er i bruk. Hadde jeg kjøpt en igjen? Neppe ... Har sånn halvfantasert om jeg har plass til ett av de sidebordene med hjul på, men tror både pris og plassbehov diskvalifiserer foreløpig 🙂 Men de litt mer pinglete variantene ift markløft-redskapen din står høyt oppe på lista over aktuelle kandidater, og så evt supplere med en kvalitetsplastfjøl for rått kjøtt. Har liksom en ukvalifisert antagelse om at det er ting som finhakking av ingredienser og sånt som frigjør plast, særlig om man skraper litt attåt, og ikke ett og annet snitt i kjøttoppdeling. Quote Sykkel.org for entusiaster på alle slags underlag og med alle slags styreformer. Vær noenlunde grei: https://www.sykkel.org/guidelines/
Svene Posted November 25 Posted November 25 Fjøl med riller som RoyE skriver er helt konge. Men kun til brødmat. Har hatt en slik nå i over 10 år, brukes daglig. Tømmer rommet under kanskje en gang i måneden. «Glatte» fjøler brukes her til alt annet. Mest trefjøler, i eik eller furu (tror jeg). En eller annen forholdsvis myk tresort. Har ei plastfjøl som brukes en del i hverdagen siden den går i oppvaskmaskinen. Har også 4-5 små trefjøler som kidsa liker å bruke når de hjelper til. Noen livserfaringer om div fjøler: - Trefjøl generelt, de har vistnok naturlig antibakteriell egenskap. Litt ekstraarbeide med å måtte håndvaske de. - Bambus gjør knivene sløve på kort tid. Hadde noen slike et par år før jeg kobla dette. Konstant sløve kniver. De fjølene er nå brent i peisen. - Titan. Samme problem som bambus. Sløver kniver på null tid. Ikke nok fordeler ellers til all knivslipingen som må til. - Plast er helt supert til kutting i hverdagen og går rett i oppvaksmaskinen. Problem er mikroplasten da.. og evt om det havner bakterier og slikt i hakkene Quote
Dingo Posted November 25 Posted November 25 btm skrev (6 timer siden): Dette tipper jeg vi klarer å gjøre kjempevanskelig😉 For egen del har avkapp fra en eik benkeplate fungert som brødfjøl i årevis, men om du ikke har det liggende er faktisk denne fra IKEA ganske ok: APTITLIG skjærefjøl, bambus, 45x28 cm - IKEA Plastfjølene vil du absolutt bytte ut ja, og om du ikke vil ha tre er det vel titan som gjelder: https://titano.no. Ikke dyrere enn Jærfjøla heller ser jeg. +1 på bambusfjøla fra ikea. Oljer den nesten aldri, funker fortsatt fjell og er enkel å holde ren. Det går en del cherrytomater til frokost og lunsj, tror ikke noe med riller hadde vært suksess da. Quote
Fru.Tipp Posted November 25 Posted November 25 Jeg har den store, samt tre små i bambus fra Ikea. Alle vaskes og skrubbes uten såpe for hånd og settes til tørk. De er altså lette å vaske, og det bør de være for du vil ikke ha såpe i treverk. Jeg syntes de holder seg ok på fargen over år, svigermor syntes ikke det er bra nok. Er du kresen vil du nok ikke bli fornøyd med noe tre. ser noen skriver knivene blir dårlige. Jeg har kun victorynox små og store kniver, ingen er blitt mer sløve enn forventet over de ti årene vi har hatt dem. Quote
Oyvinsr Posted November 25 Posted November 25 Har ei stor og to litt mindre fjøler i bambus, noe fra Traktøren. Veldig fornøyd, skulle gjerne hatt flere av den store. Ellers går det i plast når det skal jobbes med rått kjøtt/fisk, siden det er enklest mtp. oppvask. Syns noen kan ta ansvar og kjøpe en slik og melde tilbake brukserfaringene: https://www.skarpekniver.com/skjaerebrett-asahi-gummi-500x330x20mm.html Quote
perbl Posted November 25 Posted November 25 Trekker egentlig spesielt mye såpe inn i treverket sålenge man vasker, skyller og tørker det kjapt? Mange anbefalinger om vedlikehold anbefaler jo nettopp snill håndvask med såpe. Quote Sykkel.org for entusiaster på alle slags underlag og med alle slags styreformer. Vær noenlunde grei: https://www.sykkel.org/guidelines/
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.