Jump to content

Impregnering av gammel skalljakke


Recommended Posts

Er det Bergans jakke med Dermizax? Står endel i denne Fjellforum-tråden om vedlikehold. Har en gammel Bergans Dermizax som jeg er glad i, og den er sånn passe tett etter 15ish år. Ville kanskje ikke stolt på den på en ukes tur på Hardangervidda, men til en lokal tur er det sjeldent noe problem. Kraftig stoff, så det er en fin arbeidsjakke.

Hvis jakken er hel, ville jeg forsøkt fremgangsmetodene i tråden. Kanskje sprayet på TX Direct spray, for å gi den litt bedre odds. Kanskje jakken er sånn passe tett noen måneder eller sesonger til. 

Er det hull/rift er det vel bare å se etter ny. Oslo Sportslager har 30% på nesten hele sjappa (link: skalljakker). Endte selv opp med ny jakke der, og ser det begynner å bli ganske utplukket. Fjellreven med Eco Shell. 2.0 utgaven skal være ganske så god, og det føles ikke som å gå i presening. Vet vel først om 1-2 sesonger om det matcher GoreTex.

Jakkene jeg siklet på var Arc’teryx Beta AR, Alpha AR, Alpha SV og begge Fjellreven jakkene med Eco-Shell. Rab har gode jakker. Beta LT er og veldig populær. Outdoor Gear Lab skalljakketest. Et tips er å se på type GoreTex og funksjonene til den typen. Man betaler ofte mye for merkenavn, og litt fancy navn. GoreTex er fint og flott, men det er fremdeles nødvendig å åpne luftingene om man er i høyaktivtet.

  • Like 1

Kaffe- og teansvarlig

Link to comment
Share on other sites

Ja dette er Bergans Helium (Dermizax) og har vært favorittjakka mi til nesten all slags bruk. Takk for tips om vedlikeholds-tråden som jeg jente til. Jeg frekventerer det forumet også, dog under et annet nick enn her. 

Husket ikke hvor gammel jakka var når jeg lagde filmen, men sjekket gamle filmer nå og ser jeg brukte den på en skitur fra Spidsbergseter til Sjusjøen i 2014, så i hvertfall 9 år. 

Jeg har 2 andre Bergans jakker, en eldre og en nyere enn denne, som begge er gode, men de er ikke så allsidige i bruk som Bergans Helium. Tror ikke den produseres lenger, men hadde den det hadde jeg kjøpt ny tvert.

Tidligere fulgte jeg oppfriskingsrådene fra produsent, men etterhvert som jakka ble slitt funket det dårligere. Da var det til med kjøpeimpregnering med variabel og kortvarig effekt. Siden jeg i noen år har brukt Silikon og White Spirit til impregnering av andre ting og har god erfaring med det gikk jeg for å prøve det på denne jakka også. 

Det blir ikke ny jakke på meg med det første da diy-impregneringen funket og vannet nå preller av. Vist holdbarheten på impregneringen er like god som på det andre jeg har impregnert med denne blandingen, ja da har jeg tett jakke noen år til.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...