Jump to content

Alvorlige brudd på arkivloven fra SMK (Finnes-saken)


Recommended Posts

https://e24.no/norsk-oekonomi/i/JQdkyJ/statsministerens-kontor-vil-sladde-at-de-har-arkiver-i-huset?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row7_pos1&referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no&utm_medium=dre-657c147a9f15c24eacc4da7f

Syntes dette og en tidligere de lenker til var en av de bedre artiklene som får fram alvoret i saken og det som har skjedd. Tidligere artikler jeg har lest har behandlet det mer som "oops, en liten glipp som oppretta et skygge-arkiv uten at noen som tjente på det visste om det" heller enn det det virker å være som ser mer ut som "villet lovbrudd for å skjule problematiske aksjehandler og habilitet".

Link to comment
Share on other sites

Synes hele saken er rar, og virker som de med viten og vilje har hatt manglende kontroll og oversikt.

På et par jobbintervjuer har jeg fått klar beskjed om at daytrading er strengt forbudt og ville medføre et raskt avsluttet arbeidsforhold. Fordi man håndterte sensitiv informasjon, et par dager/uker før markedet. For en økonomnerd har det tidvis vært spesielt å se fagpersoner i div. forskningsmiljøer sitte på større aksjeposter i sektoren forskningsinstitutet deres direkte/indirekte regulerer fremtiden til. Politikere får et mye større omfang av slik informasjon, og gjerne lengre frem i tiden. Selv om det på en måte er positivt at de forstår hvordan aksjemarkedet fungerer, er det en gråsone for inhabilitet, som sikkert har en adskillig større påvirkning enn de fleste er villig til å forstå.

Det burde vært et aktiv register over alle deres investeringshandlinger(inkl. familie og andre tilknyttede), som ble koblet direkte opp til alle saker de var involvert i. Det er strengt tatt ikke vanskelig å lage.

Korrupsjon eller markedsmanipulasjon er vanskelig å bevise, spesielt om personene ikke er helt inkompetente. Mtp. bommererte til påtalemyndighetene, og prioriteringen av "store saker", blir hverdagskorrupsjon prioritert lavt. Sånn inntil det plutselig er førstesidestoff i DN. Vil anta at sakene som nevnes i denne NKRF – kontroll og revisjon i kommunene - artikkelen var snakkis lenge før det ble igangsatt etterforskning. Virker som påtalemyndighetene ser mellom fingrene 1-2-3-4-5-6 ganger før de kanskje reagerer. Ressursene til påtalemyndighetene er såpass begrenset at det blir litt falsk trygghet at de faktisk kan bekjempe det de skal. Det er jo ikke slik at de som deler innside-info gjør det via epost eller meldinger, sånn om de faktisk vet hva de gjør. Så sånn sett har påtalemyndigheten er oppoverbakke for å bevise at slikt skjer. Slikt kan gjerne skje på en vennemiddag.

  • Like 2

Kaffe- og teansvarlig

Link to comment
Share on other sites

Ja du har mange gode poenger her, men synes dette trengs å bemerkes ekstra fordi det stikker seg ut såpass mye ved at det er snakk om at to ansatte statsministeren/partiet har satt i posisjonene (såvidt jeg har skjønt det) med vitende og vilje bryter arkivloven for å skjerme Solberg/Finnes fra at aksjehandler og habilitetsspørsmål kommer pressen for øye. Noksa rause habilitetsvurderinger også ser det ut til.

Ekstra interessant for meg siden det er en lov som ikke egentlig har noe strafferamme/konsekvens (enda), til tross for at redaktørforeningen ba om dette i 2017.

Så tipper Heggenes og Lyftingsmo fikk/får en solid påskjønning i form av verv/jobber i etterkant når dette nå blir avdekket og forhåpentligvis bråket rundt dette fører til at de får oppleve _noen_ konsekvenser.

 

Det er også helt absurd at veldig mange jobber i finans forbyr aksjehandel totalt (som er veldig bra), men for politisk ledelse har dette vært nesten komplett ignorert/utenkelig lenge. Ser jo ut til at ting kanskje endres litt nå, men helt sprøtt at det tok en såpass høyprofilsak før babyskritt blir gjort i 2023.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...