Jump to content

Silk Road Mountain Race 2023


Recommended Posts

Dotwatcher dette fascinerende rittet om dagen, og er imponert over «vår egen» Justinas Leveika (som bor og jobber på Tolga i Østerdalen) som kniver helt i teten av 147 syklister som skal gjennom 188 harde mil i fjellene øst i Kirgisistan, bare noen mil nord for grensa til Kina. Mye av ruta går gjennom fjellpass på over 3000 meter, og det har allerede vært minusgrader og vind på menyen. Rittet startet lørdag morgen lokal tid, og Justinas har ligget alene i teten et par døgn nå, før fjorårets vinner Sofian Sehili (Frankrike) tok ham igjen i går kveld. Sofian vant som kjent også årets Tour Divide, foran Justinas. Og as we speak så er Justinas i ferd med å tette luka, akkurat nå er det bare én kilometer mellom dem, etter 97 mil av rittet. 

Startlista i år er sterkere enn noen gang, så det er en prestasjon å ligge i front her. På tredje plass nå kommer Jakub Sliacan fra Slovakia, som vant i 2019. På fjerde: Råsterke Adrien Lichti fra Sveits, som sykler bikepacking-ritt på full tid og nylig vant Ascend Armenia. 

Anbefaler å kikke innom for de som liker slikt!
https://dotwatcher.cc/race/srmr-2023
https://srmr2023.maprogress.com/

https://www.instagram.com/silkroadmountainrace/
https://www.silkroadmountainrace.com/

Jeg skrev forresten en snutt om Justinas og hans prestasjon i Tour Divide i juni, for de som ikke er helt oppdatert på hva slags fyr dette er:
https://www.facebook.com/geiranders/posts/pfbid0hxjxZR4v4NV4HwiwPFQ5h9D2PUi6sPLJ9soCtXbWmdHxEjoULpCHPggT416KB1d7l

Edited by geiranders
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  Sofiane har jo lagt ut mye på YouTube,  og han sparer alltid på et "move" mot slutten. 

Men heier selvfølgelig på Justinas. Virker som han beveger seg litt fortere, men han må jo hvile han også.

Men luken nedover er jammen liten ja. Hvis en kikker på høydeprofilen så er det helt vanvittige prestasjoner de samtlige gjør . D

Link to comment
Share on other sites

Kopp skrev (1 time siden):

Sofian var vel ikke med i årets tour divide som ble vunnet av en Tysker, men han har vunnet før og vinner vel det meste han er med i. 
https://bikepacking.com/news/ulrich-bartholmoes-winner-2023-tour-divide/

Takk for presisering, det var selvsagt Uwe Bartholmoes som vant i år, Sofian vant i fjor – gikk litt fort i den svingen gitt.

 

Sveinung1 skrev (1 time siden):

  Men luken nedover er jammen liten ja. Hvis en kikker på høydeprofilen så er det helt vanvittige prestasjoner de samtlige gjør . D

Det er et hardkjør uten like i år, nå ligger Justinas og Sofian side om side med Sliacan, Liechti og Breuer bare noen få mil bak seg. Husker dramatikken i fjor da Sofian ødela et hjul og måtte innom et landsbyverksted der han bygget opp hjulet på nytt, før han kom tilbake på sporet og vant overlegent. I år ser det ut til å bli et helt annet kappløp. 

Må si at bildet av Justinas og Sofian fra CP2 i dag er ganske vakkert: To erkerivaler gir hverandre en god klem der de møtes, før Justinas drar videre og Sofian tar en hvil (han kom inn en time etter, men hentet kjapt inn forspranget):
https://www.instagram.com/p/Cv9Y2N_M_mL/?img_index=10
 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Kult! Takk for at du deler 👍

Ved deler av løypa (Karkara) har jeg faktisk vært å gått topptur på vinteren.

Silk tror jeg ikke beskriver veistandarden, bortsett fra den Kina har pløyet tvers igjennom! Gjestmilde folk, men ugjestmilde fjellområder her 😅💨

Rundt hovedstaden er det bare å holde pusten!😷 Skjønner godt at de har lagt sløyfa i fjellet..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Soeder skrev (3 timer siden):

 

Ved deler av løypa (Karkara) har jeg faktisk vært å gått topptur på vinteren.

Wow! Ikke akkurat Saga Solreiser, for å si det mildt! 😁 Det er et fascinerende land, selv om jeg bare ser på bilder og leser historier. Og nå ligger pokker meg Sofiane og Justinas side om side etter 1348 kilometer, med Sliacan bare fire kilometer bak. Uvanlig tett kniving på de sju neste plassene også, selv om dette «tetfeltet» strekker seg over noen mil. Håper de ikke presser seg altfor hardt, det er liten feilmargin her. Manu Catrysse måtte bryte i dag etter å ha most ribbeina mot en stein etter et duste-fall i 10 km/t.

Link to comment
Share on other sites

Nervepirrende greier, det her. Ser på instagrammen til rittet at Justinas har slitt med mye vond hosting, og at han satset på et rykk ut fra CP2 inn i natta framfor å ta en lur på sjekkpunktet, slik Sofian gjorde. Det endte med at han måtte sove ute i kulda, og ble tatt igjen av en mer uthvilt Sofian. Mye tyder på at Justinas tok seg tid til en del søvn i går kveld, og nå haler han innpå Sofian igjen, samtidig som Jakub nærmer seg ryggen til Justinas. Regner ikke med spurtoppgjør i et 1880-kilometers ritt, men dette kan bli en heftig sluttscene. Hvem skulle trodd at det skulle være så spennende å se prikker flytte seg på et kart?

Link to comment
Share on other sites

Her er situasjonen torsdag kveld 21:50 norsk tid. Justinas har hvilt litt nå, men er fremdeles den med kortest stopp-tid totalt så langt. Ifølge trackeren har han kun stått i ro i 8 timer og 20 minutter siden rittet startet lørdag. Sofian: 9 timer og 3 minutter, han er jo kjent for å kunne kjøre vilt lenge på lite søvn. 2019-vinneren Jakub som nå er på andreplass har logget 20 timer og 50 minutter hvile så langt. Ser ut til å være en smart strategi, siden han har kommet raskt fram i løpet av det siste døgnet.

Rytterne på 6.-10. plass hviler på sjekkpunkt 3, derav samlingen på kilometer.

Screenshot 2023-08-17 at 21.49.13.png

Edited by geiranders
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Oppdatering fra arrangør torsdag 22:30 via Instagram:

«Sofiane Sehili reached Son Kul first this morning after having again been caught by Justinas over night. He told us that the only other rider he's seen during the race is Justinas, crossing paths several times over the last few days. Despite having breathing difficulties, Justinas reached Son Kul in second place, 1 hour and 17 minutes behind Sofiane.

Jakub arrived another hour and ten minutes later. Of the three, he's slept by far the most. He said he didn't understand how the others could manage with so little sleep. We'll see if having slept more over the previous days will give him an edge in the final stretch to the finish.

As we write this, Sofiane and Jakub have crossed Kegeti pass while Justinas is resting on its south slope. There remain two smaller climbs ahead before the final massive challenge of this year's race : Kok-Ayrik. Both Sofiane and Jakub are currently resting, only 8KM apart. They've been asleep for an hour. Let's see who gets back on the road first and what's left in the tank for the final 250KM».

https://www.instagram.com/p/CwDyMjaMnhk/

EDIT Jeg ser at Sofiane nå er i gang igjen, han har nå syklet 7 km etter hvilepausen, mens Jakub og Justinas fremdeles er i ro klokken 03:00 lokal tid. Det blir en thriller om seieren, men Justinas har nå nesten 8 mil å hente inn fram til Sofiane i ledelsen. Med 24 mil igjen til mål skal det holde hardt.

Edited by geiranders
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Her er progresjonen til de fem i teten pr fredag 11:15 (tallene nederst er timer brukt).

Justinas måtte tydeligvis hente inn igjen sårt tiltrengt søvn i går, eventuelt forsøke å hvile seg unna de verste puste-/hosteproblemene. I mellomtiden rykket Sofiane og Jakub nærmere mål (de har nå hhv 90 og 70 km forsprang), mens franskmannen Steven Le Hyaric (tidligere triatlet, nå fulltids eventyrsyklist) virkelig hiver køl inn på kjelen og nærmer seg fra fjerdeplassen.

Justinas har nå 197 km til målstreken nede ved innsjøen Issyk-Kul på 1600 moh, mens Steven akkurat nå er 34 km bak ham. 
Kampen om seieren blir spennende, men jeg håper ikke kampen om tredjeplassen blir like spennende.

Screenshot 2023-08-18 at 11.13.56.png

Edited by geiranders
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Sofiane Sehili (som vant i 2022) har 81 km igjen til mål, og ligger fremdeles 20 km foran Jakub Sliacan (som vant i 2019). Men Sofiane har sovet mye, mye mindre enn Jakub, og han skal først klatre fra 2500 moh (som han er på nå) og helt opp til 3840 moh, før han skal skrubbe seg ned til mål. Ingenting som fås gratis i dette rittet. På tredje holder Justinas omtrent samme tempo som Steven nå, så luka på tre mil krymper foreløpig ikke. Men det er 18 mil og mange knallharde høydemeter igjen før Justinas er ferdig.

 

Screenshot 2023-08-18 at 13.17.21.png

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dette rittet virker skremmende hardt. Og med Sofiane's røffe start med trynings og ødelagt telefon , forklarer det jo hans "rolige" start.

Justinas ser jo nær døden ut i bakgrunnen,  og imponerende at han kjempet seg inn til en tredjeplass. 

Har ikke sett noe fra Josh Ibbet på YT enda, han lovet å dokumentere litt underveis. 

Det er mange ultraritt jeg har lyst til å prøve, men dette er nok langt ute i randsonen på hva jeg tror jeg er kapabel til.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...