Jump to content

Økonomisk mislighold i ideelle organisasjoner som idrettslag og klubber


Lucky

Recommended Posts

Jeg er ordnært medlen i en klubb der det gjentatte ganger har vært økonomisk mislighold og jeg mistenker sterkt at dagens styre benytter seg av anledningen.
Typisk er kreativ føring av reiseregninger, omfattende bruk av hoteller, restauranter, gaver mm. Antar at det er tappet verdier for rundt 100' i 2023

Hvor vanlig er dette ?
Hvor godt underbygget må mistanken være føre man tar dette videre og politianmelder det ?

 

Link to comment
Share on other sites

Hvordan reagerer årsmøtet på dette? Revisor? Kontrollutvalg? Valgkomite?

På årsmøtet kan man grave og etterspørre detaljer, og det er fritt fram med både mistillitsforslag mm.

 

 

Styreleder NOTS Bærum | Skribent Stibyggerhåndboka | Oppmann og medlem i Anleggsgruppa i BOC "I don't have a bucket list but my bikeit list is a mile long"

Link to comment
Share on other sites

+ 1 på å bruke årsmøtet aktivt. Jeg ville også bedt om innsyn i relevante underlag i forkant, saumfare vedtekter for åpninger for å be om dokumentasjon og ikke minst referat fra tidligere årsmøter/styremøter for å se hvem som har besluttet hva og at alle vedtak/beslutninger er iht. fullmakt og vedtekter.

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke vanlig. 
Regnskapet som blir fremlagt på årsmøtet bør være grunnlaget for hva du fremsetter av påstander, ikke din magefølelse. Som @andersar sier skal idrettslaget ha revisjon/kontrollkomite som gjennomgår regnskapet og de ulike postene. De skal ha fullt innsyn i alle bilag. 

Her er oppskrift på å bli upopulær:
Jobb gjennom det fremlagte regnskapet så godt du kan. Se etter påfallende endringer fra år til år. 

Spør på årsmøtet om hva som ligger i de ulike kontopostene. Får du vage svar. Spør mer. Kasserer bør  skal ha tatt med muligheten til å se bilagene enkeltvis. Får du fortsatt vage og unnvikende svar. Legg frem benkeforslag om ikke å godkjenne regnskapet før etter ekstraordinært årsmøte hvor svarene fremlegges. Forbered deg på motstand. Vær saklig. Unngå personangrep og mistenkeliggjøring. Fremhev åpenhet og transparens. Planlegg hvordan du skal legge fram forslaget ditt om ikke å godta regnskapet for årsmøtet. Ta med en venn. Lag benkeforslag på deg selv til kontrollutvalget, eller la vennen din gjøre det. 

Og husk. Møteplagere blir aldri populære. 

 

LarsB 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg har vært med på en del varianter av dette opp gjennom. ...Og uansett om det er godt grunnlag for grums eller ei, så kan det være lurt å involvere valgkomite i å få skiftet ut litt folk hyppig nok til at det ikke får lov til å etablere seg trender av negativ art. Samme revisor over mange år kan være både en fordel og en ulempe.

Et punkt som gjerne kan danne grunnlag for litt tvilsomme situasjoner, er om samme person/gjeng har vært involvert veldig lenge, og ingen andre har vist vilje til å ta over eller bytte ut sittende styre.

F.eks om en enkeltperson sitter med mange roller, og har "eneansvar" for økonimi og tilgang til kontoer, det er sjelden positivt. På årsmøtet (og forsåvidt når som helst ellers) bør det være mulig å be om innsyn i dokumenter/bilag og kostnadsposter. Om spørsmål om økonomi på årsmøtet eller ellers blir "pratet bort" med "husker ikke akkurat tallet, har ikke akkurat det bilaget, det er ikke store summene" akkompagnert med et skjermbilde i 8-bit oppløsning av regnskapet, så kan det være fare på ferde.

Og litt til styrearbeid; over tid kan driftsslitasjen for et langvarig styreengasjement bli alvorlig, og det blir lett å rettferdiggjøre ulike fordeler for seg selv. Som @LarsB er inne på, store avvik fra "trend" på kostnadsposter er et sted hvor slikt kan komme til syne slik som du nevner "reisegodtgjørelser" og lignende.

Det kan jo være at man har gjort mye i embeds medfør som har kostet penger, men det bør være lett å se kobling mellom møtekalender og kostnader, og ikke minst rapporter fra ulike sammenkomster som har kostet mye penger. Har det blitt reist masse rundt, men finnes ingen som helst dokumentasjon på HVA dette har gitt av resultater? Ingen "feltrapport" fra møte med klubb X eller forbundsrepresentant Y?

Årsmøter høster som oftest lite oppmerksomhet utover fra de aller mest ivrige - det gir mulighetsrom for å tuske til seg fordeler. Om hverken revisor eller årsmøtet reagerer, så blir veien til å rydde opp ganske tung.

 

  • Like 2

Styreleder NOTS Bærum | Skribent Stibyggerhåndboka | Oppmann og medlem i Anleggsgruppa i BOC "I don't have a bucket list but my bikeit list is a mile long"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...