Trådstarter spurte om erfaring fra sykling i Sverige, jeg sykler en god del i Stockholm siden forloveden min bor der.
Generelt er Stockholm 10-15-20 år foran oss på å skape sykkelinfrastruktur, og det er vel ganske anerkjent at å skape egnet infrastruktur gir mer sykling og deretter en sykkelkultur der syklister følger regler i stedet for å ta seg til rette i et kaotisk trafikkbilde. Stockholm-syklister oppfører seg generelt på en forutsigbar måte og jeg opplever det som lite konfliktfullt å sykle der. Det er bra infrastruktur som skaper forståelse mellom forskjellige trafikantgrupper.
I Stockholm ser et kryss gjerne slik ut (jeg sykler gjennom dette krysset ofte):
Som vi ser så har fotgjengerovergangen blitt litt smalere, og det er gjort plass til syklister. Det er eget lys for syklistene, men i praksis viser det grønt samtidig med fotgjenger-signalet.
En stor forskjell sammenlignet med Norge/Oslo er at Stockholm-syklistene ikke kan sykle ut i veien når de vil uten risiko for å bli bøtelagt, siden det er et lyssignal som regulerer deres ferdsel i krysset. I Norge er det kun noen få steder som har egne lys for syklister, alle andre steder er det generelle vikepliktsregler som gjelder. Jeg synes lyssignal for syklister er en bra ting, men ser at syklistene mister noe fleksibilitet.
Hvorfor sykler ikke bare de svenske syklistene opp på fortauet, drar 2 meter til siden av lyssignalet og krysser gaten der, lurer du kanskje på? Svaret på det er at Sverige er et sivilisert samfunn der sykling på fortau er forbudt. Dette gjør også at trådstarters problemstilling er irrelevant i Sverige, slik det burde være.