Gå til innhold

anderfo

Medlem
  • Innlegg

    110
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    7

Alt skrevet av anderfo

  1. Jeg lagde denne guiden for flere år siden, godt mulig den burde vært oppdatert (ser den sist ble endret i 2022) så meld gjerne fra hvis noe ikke funker... JOSM er anbefalt hvis du redigerer på PC eller Mac. Det er ganske lett å bytte mellom ulike bakgrunner der (f.eks. Strava heatmap, Norgeskart, flyfoto) for å sørge for at det blir ganske nøyaktig. Last ned noen områder du er kjent i, og bla litt i "taggene"/merkelappene som er brukt på stiene der, så du ser hvordan det gjøres. Når du har redigert litt kan du gjerne be meg eller noen andre med OSM-erfaring om å ta en titt og gi tips.
  2. Ja, et par eksempler litt nærmere Trondheim er disse: https://mtbmap.no/#16/63.4200/10.2110 & https://mtbmap.no/#16/63.4384/10.2587 Så det er unødvendig å sette mtb:scale hvis stien uansett er uegnet og class:bicycle:mtb<0. Det hender at jeg setter mtb:scale likevel, først og fremst på de stiene jeg synes er aktuelle/fine når jeg sykler på barfrost.
  3. Apple-TV funker visst fint, men det har noen utfordringer: Du er avhengig av å bruke Bluetooth for tilkobling. Hvis du får problemer med interferens kan du ikke bare bytte til ANT+. Det er også begrenset hvor mange dingser du kan koble til. Du får ikke den beste grafikken (om det er viktig er helt individuelt...). Det gjelder uansett hvilken versjon av Apple-TV du har; Zwift har ikke tilrettelagt for å utnytte den ekstra kapasiteten i nyeste versjon av Apple-TV. Du kan ende opp med å banne litt hvis fjernkontrollen ikke gjør det du ber om. Det er vanskeligere å finne ut hva som gikk galt hvis f.eks. Zwift kræsja/lukka seg midt i en konkurranse (på PC eller Mac kan du analysere loggfila og kanskje løse problemet). Apple-TV har du ikke mulighet til å bruke Sauce 4 Zwift. Jeg landet først på å bruke en Macbook Pro (jobb-laptopen min) med to eksterne skjermer. Fikk litt trøbbel med grafikk-kortet i store "events" med mange deltakere, men fikk ordna en ekstern GPU som løste det. Har tastatur og mus på et minibord ved siden av rulla. Det ville vært billigere å kjøpe en enkel gaming-PC, men jeg orker ikke å ha så mange PC-er liggende rundt omkring. Kjører Zwift på den ene skjermen, med Sauce for Zwift som "overlay" med diverse info. På den andre skjermen kan jeg ha f.eks. kartet over ruta jeg sykler. Bruker av og til OBS for streaming til youtube (på ritt), da blir det litt ekstra tungt for CPU-en, men det fungerer stort sett. Edit: Ser nå i nyere innlegg at du har landet på å bruke en PC. Det er nok et bra valg. Nå vet jeg ikke helt hvilken gulvvifte du har fått tak i, men hvis du skal sykle lenger enn 5-10 minutter er det viktig å ha ei vifte som blåser skikkelig. Det skal blåse så kraftig at svetten enten fordamper eller lander på veggen bak deg 😉 Da slipper du å få feber mens du sykler, samt at du slipper å tørke opp svettedammen under sykkelen og du slipper også at sykkelen (særlig styret) korroderer i stykker og brekker når du skal spurte... Slike vifter finner man vanligvis ikke til f.eks. 100 kr på Finn eller 500 kr på Elkjøp. Du trenger en sentrifugalvifte/"blower" og av en eller annen grunn er de vanskelige å finne i Norge. Enten kan du handle den rimelig fra utlandet (f.eks. Lasko U12104, Lasko X-Blower eller Lasko U15617, typisk på eBay, Amazon e.l., handler du flere slike sammen med noen andre sparer du mye frakt og slikt) eller så blir det en ganske tilsvarende Wahoo Headwind til cirka firedobbel pris.
  4. Thule sitt feste er helt OK. Vær obs på at det ikke passer med alle typer bagasjebrett og støtter. F.eks. kan bagasjebrettet gjøre at man ikke får satt inn låsebolten ovenfra, og hvis støtta er festet bak akslingen kan det hende at du må demontere/bytte støtta for å feste vogna. Ble nødt til å bytte både bagasjebrettet og støtta på pendlesykkelen min, og den støtta vi fant som var kompatibel (festet rundt kjedestaget) fungerer ganske dårlig (vrir seg lett, så sykkelen velter og ungen hyler, osv.). Støtte er forøvrig noe jeg aldri hadde før, men etter at vi fikk 3 unger og sykkelvogn har den blitt en nødvendighet. Selv om den er dårlig 😉 Absolutt. Kjempefordel om vogna kan stå i barnehagen og man kjapt kan bytte på å levere og hente. Med Thule tar det 30s å feste på vogna. De andre systemene har jeg ikke prøvd. Nå har vi hatt Thule-vogna siden 2015 (da kjøpte vi den brukt, cirka 2009-modell). Den holder seg greit, men skjermen/trekket blir vanskeligere og vanskeligere å se gjennom, og det er noen flere deler som snart må byttes. Heldigvis er det forholdsvis enkelt å bestille deler til den.
  5. https://bikeshop.no/silca/silca021/silca-tattico-minipumpe-sort-100-psi-7-bar-aluminium Henger denne på sykkelen (litt for stor for baklomma - har prøvd å ha den der, men da kom den flygende forbi når jeg skulle rykke litt ved 60-skiltet 🤯 ). Det finnes også en bluetooth-versjon som gjør at du kan lese av trykket via iGauge-appen, men dette ville jeg ikke betalt noe ekstra for. Det øker bare sjansen for at telefonen ligger igjen i gresset når man sykler videre... Synes den er veldig vond å pumpe med, og det å skru fast er litt risky på tur hvis man har ventil med avtagbar kjerne - og ikke har verktøy til å stramme med. Jeg ville anbefalt noe større. Jeg har også en slik. Helt enig i at den er vond å pumpe med, og jeg har også opplevd at kjernen ble med ut (langt oppi fjellet) og det kan være stressende. Da blir det mer effektivt med alle andre (ikke skru-på-)pumper jeg har... Eneste tilfellet hvor skru-på-pumpene har vært mest egnet er når jeg skal pumpe opp 12"-dekkene på løpesykkelen til den minste ungen. Der er det kun én av Lezyne-pumpene mine som får plass mellom eikene. Men det er ikke denne.
  6. Absolutt. Her kunne det gjerne vært brukt uphill-tag - av noen som har prøvd stien med sykkel. Stien nordvestover har jeg aldri syklet, stiene nordøst mot Tanem og nordover mot Vassfjellkapellet har jeg derimot prøvd en del ganger. Alle disse er mest sykkeldytting oppover og flott sykling nedover, bortsett fra de flateste delene hvor man kan sykle begge veier, og bortsett fra der de krysser myr (der er de merket med class:bicycle:mtb<0 så de er gjennomsiktige på kartet). At de er veldig væravhengige vil nok kun lokalkjente vite, men antall myrer på kartet og navnet på selve fjellet gir kanskje et hint også til langveisfarende 🙂
  7. aha jeg så en sånn tofarge linje en gang og lurte på om det nettop var oppover vs nedover! skal begyne å bruke denne tagen mye oftere så Supert å bruke uphill-taggen når det er stor forskjell på vanskelighetsgraden opp og ned. Men sånn generelt kan man jo gjette seg fram til at det alltid er litt vanskeligere oppover 🙂 Hvis det kun er én farge gjelder den i nedoverretning. Så hvis de fleste sykler oppover denne stien, er det nyttig med begge fargene.
  8. Rettelse! Blåstiplet betyr visst ikke bicycle=yes likevel, det er bare "footway" mens heltrukken blå er cycleway. Så disse har vært blåstiplet på kartet i rundt 3 år. Så, du kan nok ikke bruke mtbmap til akkurat det likevel.
  9. Hvis du ønsker en kjapp oversikt over hvilke av disse stiene (veiene?) som er tagget med bicycle=yes evt. bicycle=designated, kan du gløtte på https://mtbmap.no/#16/59.8501/10.8207 hvor jeg mener blåstiplet er bicycle=yes og heltrukken blå er cycleway. De svarte er enten path eller footway, i begge tilfeller uten bicycle=yes (fordi det er implisitt i Norge). Strava skiller mellom footway og path - på footway "krever" de bicycle=yes for å rute der. Hva som er riktig løsning på akkurat disse stiene/vegene vet jeg ikke. Jeg har ikke vært der og vet ikke om de f.eks. burde vært path eller cycleway i stedet (Google Streetview har ikke kartlagt dem). Men å legge inn bicycle=yes på samtlige stier bør man ikke, for dette skal altså være implisitt for både path og footway i Norge... Ref. diskusjon om unødvendige tags på OSM-forumet.
  10. Ser lurt ut med bæresele. Men er du sikker på at sykkelforbudet gjør at du må bære sykkelen og ikke kan f.eks. trille den ved siden av deg? Jeg ser ikke at forskriften (§ 3) skiller mellom dette: Kan godt se for meg at det uansett er enklere/bedre å ha den på ryggen når det er steinete (og det er det jo mange steder i Breheimen), men jeg trodde det ville være tillatt å trille den.
  11. Det er ikke noen sti eller veg der (highway=path e.l.), kun en "route", så vidt jeg kan se via tlf. Edit: ser nå at det en relasjon med flere stier. Må da evt sjekke hver enkelt av disse.
  12. Har noe erfaring med laktatmåling fra en student jeg veiledet, på et prosjekt knyttet til anaerob trening (og effekten på blodsukkeret hos folk med diabetes type 1). Jeg måtte stille opp som frivillig testperson, og jeg ble blant annet utsatt for en laktatprofiltest og en knallhard intervall, "Gorby" (5x5min på 110% av FTP). Måleren som ble brukt var Lactate Pro og hver strimmel/måling er veldig dyr, rundt 40 kr/stk. Enda dyrere enn glukosemålinga, altså 😉 Nedre grense på målingen er ganske høy, så på laktatprofiltesten og første del av 5x5 viste de 8-10 første målingene bare "low". Og noen av strimlene/målingene funket dårlig, så det var også en del usikkerhet knyttet til om man kunne stole på resultatet. Dvs. det føltes som mye penger bare fløy av gårde... Når jeg kom over terskel fløy verdiene i taket, som forventet. Man må måle veldig ofte (dvs. bruke masse dyre strimler + masse blod) hvis man skal vite noe om hvor raskt de synker igjen. Om vi fikk noe nyttig ut av målinga? Tja. Det er en unøyaktig måling og jeg tror jeg kunne klart å tegne laktatverdiene og tippe hvor terskelen er omtrent like bra ut fra "følelsen" og wattmålinga, egentlig. Dvs. det er en dyr metode med liten nytte, bortsett fra hvis du trenger å dokumentere verdiene (i masteroppgaver, forskning e.l.). Terskelen flytter seg også, så man må teste den på nytt ganske ofte hvis man vil vite akkurat hvor terskelen er i dag. Enig, men samtidig tror jeg ikke at en slik sensor (kontinuerlig laktatmåling) vil bli god nok med det første. Den vil ha samme problem som vi har på glukosemålerne (nesten identisk teknologi): At den måler i underhuden og ikke i blodet, og at det derfor er en veldig treig måling. Hvis laktat stiger og så synker igjen i løpet av 5min vil måleren knapt vite at noe har skjedd. Laktat beveger seg enda raskere enn glukose, så tregheten i laktatmålinga vil være et større problem enn i glukosemåling. For å unngå dette problemet med at målingen er treg må man antakelig måle i blodbanen, men det er ikke aktuelt hos de som ikke er innlagt på sykehuset 🙂
  13. Jeg kjenner ikke uttrykket "chaps" fra før, men det ser ut som ridebukser og jeg antar du mener en slags vanntett versjon. Men jeg forstår ikke helt hva som er fordelen med dette versus vanlig regnbukse 🙂 Vil man ikke bare bli gjennomvåt i skrittet cirka hver gang man bruker dem i regnvær og/eller hvis setet er vått etter forrige regnskur? 😬 Eller var tanken å ha dette utenpå den vanlige regnbuksa, f.eks. for å gjøre den mer vanntett på lårene e.l.? Selv sykler jeg med Hagløfs L.I.M. Pants, og den var vanntett første måneden omtrent. Bruker den likevel t/r jobb cirka hver dag fra oktober til april (tildels som overtrekksbukse, tildels som regnbukse), samt cirka annenhver dag på sommeren (i regnvær). Den er nå rundt 5-6 år gammel. Før denne hadde jeg noen andre merker, og felles for de alle er at de har vært vanntette i svært kort tid, før de alle ble en litt vannavstøtende overtrekksbukse. Så, på våte dager har jeg våte legger, våte lår og våt rumpe når jeg kommer fram på jobb. Må derfor ha ekstra skift i skapet på jobb. Så hvis noen kjenner til en regnbukse som vil vare lenger kan jeg være interessert i tips. Bortsett fra vanntetthet er kriteriet at den må gå utenpå dongeribuksa, at den har glidelås så jeg slipper å ta av skoene for å få den av og på, at den er god å sykle med, og at den ikke tar for mye plass (må kunne være med som backup hvis det en sjelden gang ikke er vått ute). Pusting er ikke så viktig; jeg pendler med elsykkel...
  14. Sykkelolje og klut for å vaske/rense/smøre kjedet (voks/squirt på landeveissykkelen). Hageslange og gammel oppvaskkost for å spyle/vaske sykkelen. Muc-off hvis det er noe som sitter hardt. Våtserviett for å fjerne oljerester på ramme, fingre o.l.
  15. Det er ikke så høyt (justerbart 60-70 cm), men Ikea Björkåsen funker flott til å ha f.eks. keyboard, mus, flasker o.l. ved siden av sykkelen. Og det koster lite. Hvis du må ha det foran sykkelen er notestativ helt OK, men det er mindre stabilt og derfor ikke så egnet for keyboard o.l. Da ville jeg heller snekret noe selv.
  16. Styremuffer og vintersko gjør susen.
  17. Har topp erfaring med Feva Star seat. Har brukt den ganske mye med alle tre ungene (ikke samtidig), mest på sti. Veldig kjapp og enkel montering, ingen slitasje på sykkelen. Dunker litt borti med kneet, men det er jo mykt så det spiller liten rolle. Tar løpesykkelen på ryggen så vi kan bytte litt fram og tilbake. Star seat funker klart best på stisykkelen pga. lengre overrør (og senkepinne). På elsykkelen blir det trangt (mellom Star seat og mitt eget sete) og vanskelig å komme seg av og på sykkelen (men det går når man først er på plass), kan nok være litt plundrete hvis man plutselig må stoppe av uforutsette grunner. På landeveissykkelen har jeg ikke prøvd men tror det vil være enda trangere.
  18. Vi har aldri brukt hjelm i sykkelvogna, ungene er stroppet fast i et "bur" og jeg fikk det for meg at hjelmens vekt vil gjøre det verre dersom man får bråstopp. I tillegg til at hjelmen gjør at hodestillingen blir dårligere f.eks. ifbm. søvn. (Men ingen av ungene våre har uansett sovet særlig godt i sykkelvogna, vi har en gammel Chariot Cougar 2 hvor seteryggen er håpløst bratt. Selv babyslynga var for bratt.) Men ungene har alltid brukt hjelm på løpesykkel osv.
  19. Garmin connect har også segmenter (se f.eks. nearby segments på https://connect.garmin.com/modern/segments ), så det kunne jo tenkes at noen av dem dukker opp. UI på live segments likner mye på ClimbPro men er ikke helt identisk. Hvis det faktisk er ClimbPro, må den være basert på et basekart som er utrolig dårlig akkurat på dette stedet. Jeg har i hvert fall ikke hatt noen liknende problemer i Trondheim.
  20. Merkelig. Heeelt sikker på at det er ClimbPro, og ikke f.eks. et "populært Strava-segment" e.l. som kommer opp som Live Segment? Det finnes jo mange Strava-segmenter med helt feil høydeprofil.
  21. Dette likner ikke på min opplevelse av ClimbPro. Sjekkliste: Har du siste firmware? Har du aktivert en "climb pro activated map"? (for meg høres det ut som dette kan være problemet, altså at kartet ikke stemmer med terrenget...) Gjelder dette i "free ride", "routing" eller begge tilfellene? Les gjennom https://www.dcrainmaker.com/2023/04/garmin-edge-540-cycling-gps-review.html#climbpro-new-free-ride-mode og se om du finner noen hint. Bl.a. kan du stille inn hvor store klatringene må være for å dukke opp i ClimbPro... "10h.m over 1km kan plutselig telle som en klatring" stemmer dårlig med beskrivelsen i artikkelen: Så du kan stille inn hvor store klatringene må være for å dukke opp i ClimbPro...
  22. Denne ConnectIQ-appen? https://apps.garmin.com/en-US/apps/97f56207-1d78-4b5a-8bd7-59a573fbd587
  23. Kan du gi et eksempel? Det ser helt normalt ut her: https://mtbmap.no/#14/63.4272/10.3358
  24. Så er stoppestedene klare for neste utgave (bilde fra Fb)
  25. Jeg pleier å tegne det som "inner" på lik linje med (åpen) myr, vann osv. Hvis det er halvåpent blir det en slags gråsone, men det er kanskje like greit sette det som "inner" da også.
×
×
  • Opprett ny...