Jump to content

Byggetråd. Eller historien om når voksne menn ganske sannsynlig gråter


Recommended Posts

Ramma på bildet skal bli en fullt funksjonell sykkel. Helst skal den være klar så det er hypotetisk mulig å benytte den store deler av sommeren. Jeg har bygd sykkel flere ganger før, og hver gang har jeg sagt at det er siste gangen. Men så har jeg glemt det.

Nå er det flere år og mange begivenheter siden sist jeg hadde stisykkel, og det virker på meg som om det har kommet så mange unødvendige nyvinninger som mer forvirrer enn hjelper en hobbysyklist med godt under gjennomsnittet mekanikeregenskaper. Så dette ser jeg for meg kan bli krevende, og jeg frir derfor til sykkelforumet for å bistå meg på denne reisen. Jeg ser for meg at det kommer til å bli mye hodekløing, mange feilkjøp, enorme mengder banning og det kan godt hende det blir noen tårer også.  Men til slutt håper jeg at jeg når toppen og beseirer det onde (tok visst litt av der ja, sykkelen skal jo til slutt bli en venn liksom).

Det skal i utgangspunktet være et budsjettbygg. Ramma er en demoversjonav Stif Squatch, kjøpt til relativt god pris. Jeg planlegger å bruke noen deler jeg har liggende, jeg har kjøpt noe brukt og kjøpte en del nytt på Bikester før den sjappa ble ubrukelig.

Det jeg trenger hjelp til først, er å få vite om man kan blande den 11-delte serien til SLX og den 12-delte (7100). Jeg har begge deler, og hvis jeg ikke får satt opp gir av det, har jeg det første problemet.

Så lurer jeg på om noen har liggende bremseskiver i 180 og/eller 160mm, seksbolters Shimano, helst Icetech?

På forhånd takk for hjelp og sympati.

sykkelramme.jpg

  • Like 5
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

torhovland skrev (16 timer siden):

Dette blir ein spennande tråd!

Ja, du kan bruke M7100 bakgir på eit 11-delt oppsett, dersom det var det du tenkte på.

Men kan jeg bruke et 12-delt framdrev (SLX 30t) med et 11-delt kjede?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dette kommer til å bli tidenes tregeste bygg. Men jeg har fått bakhjulet ferdig! En WTB i30-felg (brukt), Shimano SLX 11-46-kassett (ny), Shimano XT 160mm bremsekskive (brukt). Dekkene er Maxxis Assegasai (i den duren), kjøpt da det var rabatt på XXL. Jeg er usikker på om felgene er gode med slangeløstoppsett, en av mine store bekymringer når det gjelder sykling generelt: "er det luft i dekkene når jeg kommer ut i dag, tro?".

 

Litt om valg av ramme. Jeg hadde en stihalvdemper for åtte år siden, en Privee Production Shan. Jeg solgte den fordi jeg fikk gjennomslag på bakhjulet hele tida. Teknikken var med andre ord elendig, og den har ikke blitt noe bedre siden da.

 

Det har jeg tydeligvis glemt. Jeg er som, så mange andre, irrasjonell på markedsplassen. Det er noe med de rette linjene en halvdemper byr på. Og så er det noe magisk tiltrekkende med stål. Jeg kommer sikkert til å angre ved første gjennomslag, når jeg står med guffe til håndleddene og legger inn slangen en av de tre slangene jeg har med i sekken. Men jeg er av den naive typen, og tror det skal bli annerledes denne gangen. Det er et annet terreng jeg skal sykle i, ikke det rufsete enduroliknende terrenget jeg søkte mot før.

 

Egentlig skulle jeg ha en Pipedream, og har kjøpt inn deler deretter. Men de vil tydeligvis ikke selge sykler, verken direkte eller via norsk forhandler. Så der slo heldigvis rasjonaliteten inn, og jeg valgte et ramme hvis produsenter faktisk gidder å svare. Stif ble anbefalt av en kompis som hjelper med det meste sykkelrelaterte.

 

Det står for tur nå å tilpasse/lufte bremsene. Jeg har planer om å bruke noen SLX-bremser som har fulgt med trofast på mange sykler i mange år, dog aldri på sti. Men når jeg sjekket dem i dag, viser det seg at jeg har brukt den ene kalipperen på hverdags- og altmuligsykkelen min. Nå står det på en kalipper som jeg mistenker er av det billigste slaget. Alternativt har jeg Deore-bremser i 7000-serien liggende. Jeg skulle gjerne hatt noe mer jålete, men det skal jo brukes det man har liggende også. Så da sparer jeg heller på den viktigste komponenten: bremsene.

 

Jeg må få hjelp til å installere styrelager og kutte styrerøret. Er det noen som har egnet verktøy østover langs linje T-banelinje 3 i Oslo, ta gjerne kontakt

hjul.jpg

bremser.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hen9ng skrev (På 10.5.2024 den 22.23):

Hva slags kranklager trenger du bistand med?

 

Kranklageret skal jeg kunne klare selv, men takk for at du spør!

 

DesmoSkier skrev (På 11.5.2024 den 0.25):

Jeg har verktøy til kutting av gaffelrør og installere styrelager på Skullerud, men er ikke hjemme før rundt 21.mai.

Skullerud er perfekt! Og jeg kan godt vente til rundt 21. mai. Sender deg en PM når det nærmer seg.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

lavvann skrev (På 1.5.2024 den 7.25):

Men kan jeg bruke et 12-delt framdrev (SLX 30t) med et 11-delt kjede?

Det fikk ikke jeg til. Det spesifiseres på de fleste nettbutikker at kun 12-delt-kjede er kompatibelt. 
 

 

Link to comment
Share on other sites

BRD skrev (12 timer siden):

Kjedet ramlet veldig lett av.  Endte opp med å måtte kjøpe 10-11 delt drev til kranken. 

Yes, det er for bredt til å få riktig "chain retention", så jeg skjønner at det ramler lett av.

  • Like 1

Jørgen

RazeFaze @ Terrengsykkelforumet

Link to comment
Share on other sites

torhovland skrev (12 timer siden):

Fekk du noko konkret problem med det? Den einaste skilnaden skal vere at 12-delt drev er bittelitt smalare enn det treng å vere til 11-delt kjede, men det skulle ikkje ha noko betydning i praksis. 

Jo, drevet greier ikke holde "fast" kjedet. Blir ikke nok friksjon.

Jørgen

RazeFaze @ Terrengsykkelforumet

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...