Raskall Posted July 8 Share Posted July 8 Jeg sådde Cayenne-frø i februar. Plantene har vokst og kost seg og det kom flotte frukter. Etter min dømmekraft er mange av de også fullvokst, men de blir rett og slett ikke røde. De har stagnert helt i vekst og forblir grønne. Er det for kaldt for dem? Skal jeg ta dem inn i vinduskarmen? De skal vel ha mye sol og varme? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andersar Posted July 8 Share Posted July 8 Hvor står de? Chili må ha MASSE varme, sol, næring og fuktighet. Jeg har fått til chili med bra styrke på friland i Norge ett eneste år, og det var sommeren 2018. Inne blir det som oftest for tørr luft, i hvertfall under blomstringen så pleier blomstene å falle av når det blir for tørt. Men om du har fått frukt så er du ute av den delen, så da går det kanskje bra. Spray med vannflaske hjelper en del. Quote Styreleder NOTS Bærum | Skribent Stibyggerhåndboka | Oppmann og medlem i Anleggsgruppa i BOC | "I don't have a bucket list but my bikeit list is a mile long" Link to comment Share on other sites More sharing options...
perbl Posted July 8 Share Posted July 8 Ikke testet cayenne, men mine habanero og scotch bonnet er grønne en god stund, før de plutselig skifter farge fascinerende kjapt. Så skal ikke se bort fra at du bare må vente litt. Å spraye med vannflaske har jeg egentlig begynt å anta er en seiglivet myte. Planter digger vel luftfuktighet, men hvor mye luftfuktighet får man egentlig til med å spraye noen dråper som fordamper ganske kjapt? Mer trua på å lage et Ikeahacket skap med luftfukter inni da, eller ha en luftfukter stående ved plantene. Men så langt har plantene mine klart seg bra på stua, sliter mer med skadedyr enn at de vokser, har noe ullus på enkelte planter, heldigvis ikke på chiliene. Quote Sykkel.org for entusiaster på alle slags underlag og med alle slags styreformer. Vær noenlunde grei: https://www.sykkel.org/guidelines/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raskall Posted July 9 Author Share Posted July 9 andersar skrev (11 timer siden): Hvor står de? Chili må ha MASSE varme, sol, næring og fuktighet. Jeg har fått til chili med bra styrke på friland i Norge ett eneste år, og det var sommeren 2018. Inne blir det som oftest for tørr luft, i hvertfall under blomstringen så pleier blomstene å falle av når det blir for tørt. Men om du har fått frukt så er du ute av den delen, så da går det kanskje bra. Spray med vannflaske hjelper en del. Fra februar til varmebølgen kom i vår så stod de på kjøkkenet under plantelys. Da ble de pottet om til større potter. De har stått i drivhuset stort sett hele tiden, men har de siste ukene stått ute på plattingen hvor de får desidert mest sol. Men det krever jo at solen er fremme. Jeg vurderer å flytte dem inn drivhuset igjen, men der er det i ferd med å bli særdeles overfylt av agurk- og tomat-planter. Men 2 chili-planter skal jeg vel få plass til. perbl skrev (10 timer siden): Ikke testet cayenne, men mine habanero og scotch bonnet er grønne en god stund, før de plutselig skifter farge fascinerende kjapt. Så skal ikke se bort fra at du bare må vente litt. Det er jo godt å lese. Men jeg tror fremdeles, som skrevet over, at jeg skal flytte dem inn i drivhuset igjen, slik at de får utnyttet den lille varmen vi har for tiden. Får vi ikke tilbake litt sommertemperatur snart så tror jeg de havner i kjøkkenvinduet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eirikur Posted July 9 Share Posted July 9 Etter man har kuttet chili til maten bør man vaske hender før man går på do. Det var en gang jeg ikke skjønte hvorfor jeg hadde sånn svie på forhuden... 😆 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raskall Posted July 10 Author Share Posted July 10 Eirikur skrev (10 timer siden): Etter man har kuttet chili til maten bør man vaske hender før man går på do. Det var en gang jeg ikke skjønte hvorfor jeg hadde sånn svie på forhuden... 😆 Det har jeg også smertefullt erfart. Men jeg skjønte årsaken til svien med det samme. Jeg gikk rett fra skjærefjøla til porselenstrona. Etter det har jeg brukt hansker når jeg kutter chili. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furu Posted July 10 Share Posted July 10 Eirikur skrev (12 timer siden): Etter man har kuttet chili til maten bør man vaske hender før man går på do. Det var en gang jeg ikke skjønte hvorfor jeg hadde sånn svie på forhuden... 😆 Prøv å ta på kontaktlinsene….😫 Selv etter grundig vask av hendene anbefaler jeg det absolutt ikke 🌶️ 2 Quote /Stig Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raskall Posted July 10 Author Share Posted July 10 Furu skrev (8 minutter siden): Prøv å ta på kontaktlinsene….😫 Selv etter grundig vask av hendene anbefaler jeg det absolutt ikke 🌶️ Det smaker Chili av fingrene mine et par dager etter at jeg har kuttet Chili. Så hanskene blir flittig brukt etter et par uheldige hendelser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andersar Posted July 10 Share Posted July 10 Jeg hadde en uheldig episode etter å ha dyrket en stor batch av Bhut Jolokia. Den tabben gjør du bare en gang. Heldigvis hadde jeg melk i kjøleskapet. 1 Quote Styreleder NOTS Bærum | Skribent Stibyggerhåndboka | Oppmann og medlem i Anleggsgruppa i BOC | "I don't have a bucket list but my bikeit list is a mile long" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raskall Posted July 11 Author Share Posted July 11 andersar skrev (21 timer siden): Jeg hadde en uheldig episode etter å ha dyrket en stor batch av Bhut Jolokia. Den tabben gjør du bare en gang. Heldigvis hadde jeg melk i kjøleskapet. Med tanke på den uheldige hendelsen både Eirikur og jeg hadde, så fikk jeg nå mentale bilder av hvordan du brukte melk til å lindre din "uheldige episode". 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andersar Posted July 11 Share Posted July 11 Værsågod, bare hyggelig 😄 Quote Styreleder NOTS Bærum | Skribent Stibyggerhåndboka | Oppmann og medlem i Anleggsgruppa i BOC | "I don't have a bucket list but my bikeit list is a mile long" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raskall Posted August 11 Author Share Posted August 11 De er fremdeles grønne, med unntak av de minste. De blir nå røde fortløpende. Sparker godt gjør de også. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raskall Posted August 20 Author Share Posted August 20 Nå tar det av her. De store rødmer i høy hastighet nå. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raskall Posted August 23 Author Share Posted August 23 Høstet 5 medium store frukter i går. Noen av de skal bli til en god, hot pizza i dag. Samboer jobber kvelden, så da kan jeg spise spicy mat. 🙂 Pizzaen blir noenlunde kortreist. I tillegg til chili fra eget drivhus så blir tomatsausen også fra tomater fra samme drivhus. Har noen modne paprikaer også som havner på toppen. Jeg har dessverre ikke egen gård, så ost, protein og mel kommer fra butikken. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ole Posted August 23 Share Posted August 23 Av en eller annen grunn var dette en tråd jeg var redd for å klikke meg inn på. Hva kan Cayenne Pepper være en metafor for, og hvorfor vil man at de skal bli røde? Og så var det heldigvis bare akkurat det det stod. #kofferthjerne 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raskall Posted August 30 Author Share Posted August 30 Dagens innhøsting ble til et glass med Chili-marmelade. Ufattelig godt. Blir flere runder med dette nye, faste inventaret i kjøleskapet. Selvgjort (og -dyrket) er faktisk velgjort. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perbl Posted September 2 Share Posted September 2 En annen teknikk jeg lyktes bra med er å vakumpakke med passende mengde salt og la ligge. Dette er en teknikk de bruker for ymse tørrfermentering på Noma, og kan leses om i fermenteringsboka deres. Jeg brukte vel rundt 5% av vekten av det jeg vakumpakka (ville være på den sikre siden). Jeg la også til noen sjalottløk, og ser folk også har hatt suksess med ting som ananas med denne teknikken. Med mindre ting går helt gærnt, får du en laktofermentering i gang uten å legge ting i saltlake, og når posen har blåst seg opp etter en måneds tid, hiver du alt i en blender sammen med eddik. Et kjapt oppkok etterpå for å drepe fermenteringen hindrer at flasker smeller. Fyll på flasker med kork, og du har en god hot sauce. Surheten i eddiken sikrer at ting er holdbart en god stund. 1 3 Quote Sykkel.org for entusiaster på alle slags underlag og med alle slags styreformer. Vær noenlunde grei: https://www.sykkel.org/guidelines/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raskall Posted September 30 Author Share Posted September 30 Føljetongen fortsetter. Disse plantene har fått og gitt så mye kjærlighet at jeg ønsker dem et langt liv. Så nå har de blitt kontorplanter som skal pleies gjennom vinteren. Spent på om Eindom aksepterer så store planter i vinduet. 😄 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ole Posted September 30 Share Posted September 30 Bonus: Når noen på jobb ber deg dra dit pepper'n gror, sier du bare "ja, god idé!" og rusler bare rolig tilbake til kontoret. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raskall Posted September 30 Author Share Posted September 30 Ole skrev (7 minutter siden): Bonus: Når noen på jobb ber deg dra dit pepper'n gror, sier du bare "ja, god idé!" og rusler bare rolig tilbake til kontoret. Dæven. Det har jeg ikke tenkt på.. Herlig! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.