Gå til innhold

Sepeda

Moderator
  • Innlegg

    348
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    19

Innlegg skrevet av Sepeda

  1. @hardrock

    Om Gavia CX Pro 2015:

    Utropspris er helt hinsides. Det er blitt solgt bedre sykler til samme pris splitter nye hos XXL og andre steder.

    Dette er en eldre modell med foreldede standarder (tradisjonelle hurtigkoblinger i ramme og muligens gaffel) og mekaniske skivebremser. Bremsekaliperne må justeres manuelt og det er krevende å få optimal funksjon. Om venninnen din har begrenset teknisk innsikt, vil bremsene kunne være en kilde til misnøye, støy og potensielt dårlig bremseeffekt. Som @msteiro påpeker, er det så kostbart å oppgradere til hydrauliske at det ikke gir noen mening.

    Hvorvidt det er et brukbart kjøp eller ei til betydelig lavere pris enn utropspris, er umulig å si ut fra bilder alene. Dette er en velbrukt sykkel, og det kan ligge kilder til mange små og større utgifter i slitedeler og påkrevd service. Særlig ettersom den tydeligvis er blitt brukt om vinteren også, med alt det medfører av slitasje fra salt, slik @msteiro også sier.

    Før man i det hele tatt tenker på kjøp, bør den inspiseres nærmere. Her er en nyttig guide fra GCN: Tips For Buying A Used Or Second-hand Road Bike

    Om venninnen din ikke er sykkel- og mekkekyndig, ville jeg ikke anbefalt denne eldre modellen. Legg litt mer penger i det og få en nyere pent bruk - eller ny til god pris.

    Om Vipera R333:

    Gammel sykkel med det enkleste av det enkle av komponenter. Ser at den ble solgt billigere ny for over ti år siden. Hva skal jeg si.

    • Thanks 1
  2. Jøss!

    I så fall er samlet vektgrense 220 kg, og det er eksepsjonelt - oppsiktsvekkende.

    Det er ikke slik man pleier å oppgi vektgrense for hjul. Jeg ser heller ikke hvordan de kan gjøre det uavhengig av antall eiker eller bygg for øvrig. Det er oppgitt 16 til 36 eikehull.

    Må ta forbehold om at jeg ikke vet hvordan målestandarder for løse felger skiller seg fra hjul. 

    F.eks. DT Swiss oppgir ikke vektgrense for felger, men for hele bygg. Og grensene er langt under Nextie. Som regel rundt halvparten. 

    ***

    Ettersom de skiller seg så dramatisk, er jeg tilbøyelig til å tro at Nexties oppgitte load limit (one wheel) ikke umiddelbart kan sammenlignes med alminnelig total system weight limit. Som jeg nevnte i første innlegg, kan jeg ikke se at det er oppgitt vektgrense for det aktuelle Nextie-hjulet.

    • Like 1
  3. Vektgrense på hjul og hjulsett er samlet vekt på begge hjul, ikke per hjul. Omtales gjerne som ryttervekt, men er som regel total system vekt inkludert selve sykkelen og eventuell bagasje. Noen produsenter spesifiserer hva som inngår.

    Vektgrense for dekk er derimot per dekk.

    Forvirrende, men slik er det.

    Om man går over vektgrensen, medfører det ikke at hjulene bryter sammen, men over tid øker faren for brist i komponentene. For å få ønskede egenskaper i hjulsettet, bør man også holde seg innen vektgrensen.

    • Like 1
  4. Nydelig @hardrock

    Sognefjorden 💗

    Her har du to hjulsett som begge er lette og forholdsvis brede, med dypest profil og dermed større aero-potensiale hos Scope R4.

    De er optimalisert for hvert sitt bruk, men etter spesifikasjoner og test av Reserve 32, tror jeg begge vil fungere utmerket både på landevei og grus.

    Den store forskjellen vil åpenbart ligge i dekkene, der Pirelli P Zero Race 28 mm vil ha betydelig lavere rullemotstand og en helt annen spenst enn GravelKing SK 38 mm. Aerodynamisk fordel også, om du skulle være opptatt av det.

    Når man først har to så gode hjulsett, er det naturlig å benytte dem til hvert sitt bruk. 

    Selv trives jeg med å farte rundt på både landevei og grus med samme hjul og dekk - i mitt tilfelle 30 mm - og er glad for å se at @Olechr gjør det samme på skarpt aerovåpen. Landeveisdekk gir en annen opplevelse på fin grus, om enn det går ut over grep og komfort. Grovere underlag krever grovere redskap.

    Og Áspero er både rask og flott. Tror slemme @YOLO var fornøyd med den selv.

    ***

    Hva gjelder kassett på de to bakhjulene er poenget at det er begrenset hvor stor forskjell ett og samme kjede kan ta i størrelse på tannhjul. I dette tilfellet mellom kassett for landevei og kassett for gravel. Om du vil ha kommentarer på det, må vi vite hvilke kassetter som står på hvert bakhjul (f.eks. 11-34) og helst hva som er gruppen på sykkelen. (Antar at du har SRAM, og det har jeg lite greie på, men andre har!)

    • Like 1
  5. Jeg vet ikke hvilke konkrete væsker Sykkeløyvind refererer til - men Tubolito har som nevnt testet selv og anbefalt som nevnt over.

    Muc-Off sin guffe er også forholdsvis ny på markedet. Anstendige tilbakemeldinger på test i butyl-slange hos Road.cc.

    Der er vanskelig å diskutere så generelt som vi ofte gjør på forumet. Må nesten vite hvilke produkter vi snakker om.

    Jeg ville bare gjøre oppmerksom på den muligheten for dem som strever med punkteringer på slange. Som en midlertidig fiks før lapping eller bytte. Jeg bor ved Sørkedalsveien og her er det punkteringsbonanza og slanger overalt på våren 😀

    • Like 1
  6. For ordens skyld:

    Tradisjonell guffe for dekk bør ikke brukes i slanger, heller ikke TPU, blant annet på grunn av tetningspartiklene.

    Latex-basert guffe skal heller ikke fungere med TPU.

    Hva gjelder guffe for slanger, er det forskjellige anbefalinger fra de forskjellige slangeprodusentene. F.eks. blir OKO Puncture Free og en rekke reparasjonssprayer nevnt av Tubolito som kompatibel.

    Jeg vet ikke MucOff sin slangeversjon fungerer med TPU - beklager at jeg lenket til den som eksempel. Men den skal være vannbasert, ikke latex-basert, i likhet med den TPU-spesifikke Tannus TPU Eclipse 🙂

    • Like 1
  7. Ndreas skrev (2 timer siden):

    Lauf Grit 3 er mer aerodynamisk enn "vanlig" karbongaffel 😄

    Fjærdemperen hos Grit er et eksempel på at utbygg fra rammesett vil kunne gi en aerodynamisk fordel. 

    Av samme grunn er skjermer, som også kan gi aerodynamisk fordel, ikke tillatt etter UCI-reglene.

    Det er også en kjent sak at riktig utformede rammevesker likeledes kan gi aerodynamisk fordel.

    Grunnet til at syklister flest tror at det er aerodynamisk optimalt med naken sykkel uten skjermer, uten vesker (og uten Grit!) og gjerne med rytter dekket i søle fra topp til tå, skyldes at UCI-reglene dikterer at det er det vi ser hos proffene på TV 🙂

    Soeder skrev (1 time siden):

    Mangler økologisk validitet den der..ser ikke noe grus i tunellen 😆

    🙂

    Men grus påvirker rullemotstand, ikke luftmotstand.

    • Like 3
  8. Hei @hardrock

    Ikke hør på slemme, slemme @YOLO

    Det er to standarder for feste av bremseskive. 6-boltsfeste eller centerlock.

    Nav og bremseskiver bør ha samme standard. Men om de ikke har det, kan du ved hjelp av adapter bruke 6-bolts skive på centerlock nav.

    Om jeg forstår rett, er landeveishjulene du refererer til Scope R4. Disse har centerlock. Det er da enklest at bremseskivene du anskaffer også er centerlock. 

    Som @Oyvinsr påpeker, kommer bremseskiver for centerlock med to forskjellige standarder for låseringen som holder bremseskiven på plass. Shimano opererer med betegnelsene internal or external serration. Hvilket verktøy du trenger, avhenger av standarden. Internal krever kassettavdrager, external krever kranklagerverktøy.

    Her en grundig instruksjon.

    For montering av centerlock, se fra 06:55. I videoen brukes momentnøkkel, men du kan altså bruke verktøy som oppgitt tidligere.

    Som @Oyvinsr også skriver, kan du gjerne be butikk montere for deg, om du ikke skulle ha verktøy for hånden.

    Når nye skiver er montert, husk for all del å kjøre dem inn.

    ***

    Når du skal bytte mellom to hjulsett på samme sykkel, kan du oppleve subbing mellom bremseskivene og bremseklossene. Dette kan løses på tre vis. 1) Noen ganger er det tilstrekkelig å skyve bremseklossene godt fra hverandre, så er det et visst monn for automatisk tilpasning hos hydrauliske bremseskiver, 2) du kan justere bremsekalipere eller 3) du kan bruke avstandsskiver under bremseskivene på det ene hjulsettet for å sikre at skivene er helt likt plassert på begge hjulsett. Den siste løsningen gjør at man kan bytte hjulsett så ofte man vil uten å tenke på justering av kalipere. Om du skulle få problemer med subbing, meld tilbake.

    Av samme grunn, kan det være fornuftig å bruke like bremseskiver på begge hjulsett.

    Merk også at det kan oppstå behov for å justere gir ved bytte av hjulsett, særlig med forskjellige kassetter. Heldigvis går det som regel fint uten å justere. Men om kassettene har forskjellig størrelser, er det begrenset hva ett og samme kjede kan takle. Det er også begrensninger i kapasitet i selve gruppen. Meld tilbake ved behov.

    ***

    For å kunne si noe fornuftig om forskjell mellom dine Reserve- og Scope-hjul, må du neste oppgi modell for dem begge.

    Scope R4 er moderne, forholdsvis lette karbonhjul med indre bredde 21 mm, ytre bredde 28 mm og profil på 45 mm.

    De burde være utmerket for landeveisdekk fra 25 mm bredde, med potensiell aerodynamisk gevinst når reell dekkbredde er nær ytre felgbredde. Men felgene er åpenbart også egnet for bredere dekk.

    Men vi kan ikke sammenligne uten å kjenne Reserve-hjulene.

    Uansett vil den største forskjellen utgjøres av dekkene. Igjen, vi kan ikke sammenlikne uten å vite hvilke gravel-dekk og hvilke landeveisdekk du bruker, men forskjellen både i følelse og rullemotstand vil trolig være høyst merkbar.

    • Like 1
    • Thanks 1
    • Sad 1
  9. Det vet jeg dessverre ikke. I utgangspunktet tenker jeg at forskjellig guffe ikke bør blandes, med mindre man vet sikkert at de fungere sammen, ref. kommentar fra Sykkeløyvind. Og som nevnt tidligere, er det en praktisk svakhet ved Silca Ultimate at den ikke kan føres inn gjennom ventilåpningen med injektor og heller ikke fra alminnelig miniflaske. Karbonfiberet samler seg i flasketuten. Da må man ty til Replenisher, som er skummende latex uten karbonfiber og ikke har samme tetningsevnen.

  10. Sveinung1 skrev (4 timer siden):

    Nå blir jeg fryktelig usikker på hvilken guffe jeg skal bruke (...) Kan noen bare gi en enkel fasit her? Gjelder 32mm conti på krokløse zipp 😎

    Ja, nå har vi dessverre åpnet Pandoras eske og forumet fylles av nagende tvil om guffe og landeveistrykk 😨

    Den kombinasjonen er av rimelig ny dato, og det er begrenset med både informasjon og tester. Mitt håper er at Landevei skal gjenta testen i Cycling Weekly med landeveistrykk, men med en hel armada av forskjellige guffer.

    Kanskje @Alpers tar saken - eller at @SykkelØyvind vender tilbake fra permisjon og gir klarhet.

    ***

    Selv er jeg rimelig trygg på Silca Ultimate, selv om jeg opplever at den har sine utfordringer og særegenheter som beskrevet her. Som for de fleste andre produkter, er det blandede tilbakemeldinger på nettet, særlig gitt feilproduksjon i en av de første partiene guffe. Og brukerfeil og rot, siden ingen vil lese bruksanvisningen 😀 Men merket meg i sin tid at også @Olechr bruker den.

    Har sett at Silcas Josh Poertner på annet forum har sagt at de opprinnelig testet mange guffer på høyt trykk, og at Stan's Race og standard Orange Seal var de beste. Men opp mot 80 psi fungerte selv de på kun mindre hull. Silcas egen guffe er ment å løse problemet.

    Brukte selv tidligere standard Orange Seal uten problemer, og guffen i medbragt miniflaske fikset hull i landeveisdekk til kompiser. Men resultatet i testen i Cycling Weekly var ikke bra.

    Hadde også tro på MucOff etter godt resultat i samme test, men ser at erfaringene er blandet.

    Stan's standardguffe har jeg mistet troen på akkurat til landeveisbruk, som forklart her. Utgangspunktet for denne tråden er da også at Stan's ikke tetter hullene i dekket til trådstarter.

    Flere dekkprodusenter har lansert egne guffer, men det er ofte ikke klart hvorvidt dette er re-branding av eksisterende guffer eller om det faktisk er egne guffer utviklet for landeveisdekk.

    DT Swiss utmerker seg med å tilby guffe spesifikt for landeveistrykk, men det oppgis at den ikke tetter mer enn 3 mm hull. Det samme gjelder Joe's guffe for landevei. Disse skal dog fungere under vanvittig høyt trykk, så mulig at de tetter større hull på lavere trykk som er bedre egnet på slangeløst oppsett.

    Så håper jeg at denne tråden kan være et sted å utveksle erfaringer. Takk til alle som har kommentert så langt!

    Oddefa skrev (4 timer siden):

    Ett problem med å bruke larve på racer er at tykkelse på dekket gjør at en fort kan ødelegge dekket mer en fikse det hvis en tar i for hardt (...)

    Godt poeng.

    Verdt å merke seg at larver kommer i forskjellige tykkelser, og at det er forskjellige utforminger av både larve og innføringsverktøy.

    Jeg unngår plugging så langt som mulig, og foretrekker derfor miniflaske med frisk guffe som kan føres rett inn gjennom ventilstammen. Har reddet både kompiser og meg selv fra å plugge. 

    Om man først har plugget et landeveisdekk, ville jeg ved første anledning ha fjernet larven og lappet dekket fra innsiden med lapp for slangeløst oppsett, f.eks. Tip Top Tubeless.

    • Like 1
    • Sad 1
  11. @Horpest Jeg håper du blir fornøyd med Joe's. Men i ditt sted ville jeg for ordens skyld ha sett litt på tester før bruk.

    Har dessverre merket meg at den ikke scoret så høyt hos f.eks. Off.road.cc.

    Jeg blir også litt skeptisk når en produsent anbefaler sitt produkt for all bruk (slangeløst, pariser, slange) under alle temperaturer (-20 til +70) og alle trykk (15 til 100 psi) og for hull på helt opptil 6 mm.

    Joe's Super er en av de opprinnelige guffene, latex-basert med små partikler som skal hjelpe med å tette. Men jeg kan ikke helt se hvordan den skal kunne leve opp til løftene.

    Beklager at jeg gjør det vanskelig for deg.

  12. Ville selvfølgelig vært fint om jeg tar feil, men jeg skriver ut fra både informasjon om maksimumstrykk på 45 psi som tidligere var oppgitt på Stan's flaske, erfaringer som rapporteres i diverse fora, også av trådstarter, resultatet i den nevnte testen, og helt fersk egen erfaring med punktering hos kompis med Pro One 28 mm og Stan's standardguffe.

    Da vi pumpet opp dekket, holdt guffen det vesle hullet tett til opptil rundt 50 psi. Ved høyere trykk måtte guffen etter en stund gi tapt og lekkasje oppsto. Selv med påfyll av fersk guffe.

    Man kan selvsagt ta sjansen på å holde så lavt trykk som 40-45 psi i 28 mm dekk, men det gir fare for gjennomslag.

    Når guffen først brister og luften blåses ut, er min erfaring at den ikke tetter seg igjen når den når 45 psi. Da mister du mer av trykket. Det er sikkert helt galt i prinsippet, og avhenger garantert av flere forhold, men jeg vil helst ikke ta en fysikk & kjemi-debatt om det 🙂

    Størrelsen på hull vil åpenbart påvirke guffens evne til å tette, så erfaringer vil variere.

    For øvrig er Stan's elsket av generasjoner av syklister. Jeg prøver bare å gi velmente råd til trådstarter, som synes å oppleve det samme som beskrevet over.

    • Like 1
×
×
  • Opprett ny...