MarkusFinholt Posted December 28, 2023 Share Posted December 28, 2023 Til sommeren tenker jeg meg en sykkeltur i Nord-Norge i et par uker. Som regel på lange turer har det blitt mye snacks, burger king, ferdigbaguetter og polarbrød med ost. Men nå kjenner jeg at det er litt på tide å spise litt sunnere og billigere. Jeg skal bo i bilen, og har ikke tilgang til strøm jevnlig. Det er sikkert mulighet for å lade opp noen kjølebagger et par ganger under turen, men vil helst unngå stresset med å passe på at maten holder seg kald nok. Er det noen som har noen gode ideer eller løsninger på den vanskelige logistikken med dette? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saktetur Posted December 28, 2023 Share Posted December 28, 2023 Er det relatert til sykkelturen, eller bilturen? På sykkel må det nødvendigvis være innkjøp der det er mulig og ellers gå for tørrmat, supper, brød, salte pølser og potetmos etc. I bil må det vel også handles når det er mulig og en 12v kjølebag duger jo noe, med mindre du snakker bobil med int kjøleskap. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas Posted December 28, 2023 Share Posted December 28, 2023 Har du med en liten brenner kan du lage litt forskjellig. Mange muligheter med å blande tørrmat og salte pølser. Enkel mat er tortellini/pasta, chorizo(eller annen pølse) med grønn eller rød pesto. Har brukt det som turmat når jeg har vært lei real turmat. Slike pølser holder seg godt. Endel harde oster holder seg også bra, men må være ærlig at jeg ikke er helt fan av det som turmat. Havremelk kan vel brukes noen dager uten kjøling, om en liker det til havregrøten om morningen. Det er verdt å handle litt etter tanken når neste butikk er. Dagen du handler kan en kjøpe ferskvarer, kjøtt/meierivarer, som bør spises relativt raskt, iallefall innen sola varmer de opp til fine 20-30 grader. Røkte pølser, bacon, egg, osv, kan holde noen dager alt etter temperaturene. Dag 3-4 tror jeg personlig at det hadde blitt mye tørrmat og spekepølse/chirozo. Litt risikabelt å spise en biff som har ligget og bakt seg i baksetet i 3 dager. Frukt og grønt fungerer bra, tørket frukt og nøtter også. Selv er jeg veldig glad i avokado på tur, og synes de holder bra om jeg kjøper de (billige) umodne. Hvis det er en aktiv tur kan det være litt problematisk å få i seg nok kcal på en sunn måte, og man må ty til kaloririke kjeks ala Bixit. Hete dager og sjokolade er kliss, så det er sagt. Har sett enkelte bikepackere har brukt mye bønneprodukter, men kan ha med at de kanskje er vegetarianere. Hermetikk holder seg godt, så hvis en liker sardiner etc. er det gode muligheter for å få i seg endel kcal på den måten. Det finnes gode kjøle/frysebokser og store powerbanks, men de koster litt. Hvis målet kun er at maten skal overleve varmen, kan en kanskje klare seg med noe litt rimeligere og noen fryseelementer. 2 Quote Kaffe- og teansvarlig Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkusFinholt Posted December 29, 2023 Author Share Posted December 29, 2023 Gode tips her, det er først og fremst til bilturen. Sykkelturene blir nok dagsturer. Ser ut som jeg kanskje må til innkjøp av noen mindre lademuligheter. Det er jo enkelt å holde ting kaldt når man kjører og lader kjøleboksen samtidig. Men verre blir det når man er samme plassen i flere dager. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sun Flyer Posted December 29, 2023 Share Posted December 29, 2023 Jeg anbefaler vel egentlig å bruke mat som ikke trenger kjøling. Men om du insisterer og har penger kan en sånn powerbank være løsningen du trenger: https://www.maritim.no/ecoflow-river-2-max Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ndreas Posted December 29, 2023 Share Posted December 29, 2023 For sånne situasjoner ville vel en elbil vært perfekt, spesielt med V2L. Dog det kan jo være en smule over budsjett 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dingo Posted December 29, 2023 Share Posted December 29, 2023 Med forhåndsfryste kjøleelementer så har kjøleboksen vår fra Biltema holdt godt på både melk og smør i 3 dager om sommeren. Så hvis du spør pent, kanskje du får hive elementene i frysen på butikken nærmest der du parkerer på sykkeldagene, så er de fryst til du er tilbake og kan fylle på boksen for noen dager. krever at du er litt disiplinert med åpning og lukking da, så boksen ikke blir ståande åpen og slippe ut kulden. Hjelper mye å ha den plassert i skyggen utenfor bilen hvis det er mulig. Blir fort veldig varmt inne i bilen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivar Elverum Posted December 29, 2023 Share Posted December 29, 2023 Gitt været og temperatur så KAN bekken være et fint sted å lagre maten 1 Quote Om itj ainna så på trass Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas Posted December 29, 2023 Share Posted December 29, 2023 Clas har litt rabatter på EcoFlow noen dager til. De selger også Dometic kjøle/frysebokser, men de gode koster jo fort endel. Hvis det er ruten en ønsker å gå bør en vel regne på hva slags utstyr som dekker behovet, slik at en ikke bruker sub 10k på noe som ikke dekker behovet. Dometic er vel er kjent bobil/camping merke, så det kan vel være mulig å gjøre noen Finn-kupp. 1 Quote Kaffe- og teansvarlig Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkusFinholt Posted December 29, 2023 Author Share Posted December 29, 2023 Har sett på en ecoflow for å lade filmutstyr også, så det kan godt hende at det er den beste løsningen. Det siste jeg vil er å ha matforgiftning 2000 kilometer hjemmefra i en vw touran Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerav Posted January 1 Share Posted January 1 Hvis du går for kjøleboks+powerbank så kan det være lurt å investere i en kjøleboks med kompressor. De koster vesentlig mer enn vanlige kjølebokser, men de har mye bedre virkningsgrad og bruker dermed mindre strøm. Stack opp tilgjengelig tomrom i kjøleboksen med vannflasker (eller brus!) for å lagre opp kulde. Du kan også bruke naturens eget kjøleskap ved å grave ned matvarer. Rundt 20-40cm under torva er som oftest kjølig nok til at meieriprodukter og kjøtt holder seg i dagesvis uten problemer. Jeg gjør dette på fisketur for å preservere rå fisk, og det går kjempefint. Et annet triks er å scoope opp noen spadetak med snø/is hvis du kjører forbi en snøfonn på en fjellovergang e.l. Kombinerer du nedgraving og medbrakt snø/is så kan du lagre ferskvarer like lenge som i et vanlig kjøleskap. Etpar tips til -- hvis du graver ned mat, sleng gjerne nedi et lite termometer også så du har en viss idé om hvor kaldt/varmt det faktisk er. Og husk å rydde pent opp etter deg før du drar videre 🙂 2 Quote Bli med i MTB Norge på Discord 💬 | Mine Sykkelvideoer 🎬 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.