Gå til innhold

SykkelØyvind

Medlem
  • Innlegg

    252
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    10

Alt skrevet av SykkelØyvind

  1. Er dette kanskje for forrige generasjon?
  2. Uten at det skal bli skryt eller en pissekonkurranse må jeg innrømme at det ble syklet ned der også på XC-utstyr før årtusenskiftet. Eller vi karret oss i hvert fall ned der med setet i magen og hjertet i halsen. Men det er klart at grove sykler gjør vanskelig (utfor)terreng mer tilgjengelig, tryggere og morsommere for mange fler. Et aspekt med å ha (for) grov sykkel er at man kvier seg for å ta fatt på de lange klatringene, eller unngår transportetapper til mer bortgjemte perler. Eller bare det å sykle til skogen hjemmefra. Dagens tur for meg eksemplifiserer hvorfor jeg liker best en kvikkere og lettere sak enn grovere redskap. Opp Bunghole på nær bånn gass og så ned Gule med godt pådrag. Begge deler morsommere med lettere utstyr. Den Gule er hverken bratt eller grov, men en populær utforkjøring okke som. Persen min ned der har jeg med en Epic Evo. Jeg har flere passeringer på lignende tider med mye grovere redskap, Cannondale Jekyll 29 husker jeg at jeg fikk god fart på der for noen år siden, men da føles tråkkepartiene mindre dynamiske, uten at de raskere og tidvis mer slagete partiene går så mye morsommere for seg. Samtidig har jeg med grovere sykler ofte tråkket meg opp på grusen i stedet for å bruke mye tid på å jobbe meg opp stien. Jeg tror (for) grov sykkel gjør at man går glipp av mye moro fordi man ikke gidder/orker å ta støyten for å komme til godbitene. Hjelpemotor nuller så klart ut mye av dette. https://strava.app.link/yVOdfdSlEJb
  3. Fremgiret på Force AXS er vesentlig bedre i gen 2 enn i gen 1.
  4. Ser nesten ut som om det bare er selve kronerøret uten spacere på også? Tynne spacere i så fall. Noen fikk brått innfallet om at et høyt spacertårn under stemen så uproft ut. Ingen hadde baufil på lomma.
  5. Jeg har bare brukt Garminfester til min Hammerhead. Adapteren som følger med fungerer helt supert. Det virker som om den nye nå tillater endring av visnings-vinduer underveis på tur, slik som Garmin har. Det er mitt største savn på Hammerhead. Jeg vet hva jeg vil lese av når jeg er på tur, men husker sjelden å legge inn dette i profilen når jeg kommer hjem.
  6. At man må lade girbatteriet i sykkelen er jo også en lite brukervennlig løsning. Ikke alle har stikkontakt i sykkelboden, eller mulighet til å ta med sykkelen inn i leiligheten for å lade. AXS-muligheten til å bytte batteri mellom bak- og frontgir når man nærmer seg tomt i bakgiret er en veldig brukervennlig løsning som gjør det å gå tom for batteri på tur til et ikke-problem. For oss med ganske store hender har nye Force også god hendelfasong, selv om gummien er noe tjukk i overgangen til styret.
  7. Ja, og ja. Jeg ser de fleste skriver at 36/36 som letteste gir er helt kurant. Jeg er ikke helt enig i det. Jeg kjører Force 2x12 med 46/33-krank og 10-36 kassett på grusen. Det gir meg lettere klatregir (33/36) enn det du har. Jeg setter pris på dette på grusturer i Oslo-marka. Det er ikke alltid jeg har lyst til å sykle de bratte bakkene i terskel-fart. På rolige turer er det helt klart bedre med noe lettere klatregir enn 1/1. Samtidig føler jeg sjelden noe behov for tyngre gir enn 46/10 - selv med landeveishjul. 46/10 tilsvarer 50/11 og gir meg god nok fart til å taue et klubbfelt inn til under to timer i Enebakk Rundt og komme opp i 80 km/t ned på vestsiden av Bjorli.
  8. Hvilke stier tenker du på da? Jeg føler jeg sykler de samme stiene nå som på 90-tallet, altså 25-30 år siden. Det går fortere på de grovere, men det er ikke mange stier jeg valgte bort på 90-tallet med hardtail som jeg nå føler er ok. Barlindåsen, Fagervann, Dalsåsen, Dødsbakken, Brunkollen osv har blitt syklet siden før årtusenskiftet. Ingen av disse oppleves som spesielt grove, egentlig. Men med høy nok fart blir det jo spennende . Stier med oppbygde hopp og tilsvarende er jo litt annerledes. Vettakollen Loam - Terningkast 6 m.fl i det området er vel noe nyere når det kommer til sykling, men de er innafor hva man syklet for 25 år siden også. Jeg synes grove sykler har sitt formål, men synes det er morsommere med noe kvikkere og lettere redskap ( i Oslomarka i hvert fall) da man ikke trenger så bratt terreng for å få opp farten og spenningsnivået. Det er ikke nødvendigvis positivt at det kan og må gå så fort for å bli spennende. Dagens grove sykler er vesentlig bedre å klatre med enn tilsvarende for 10 år siden, men så er også dagens downcountry-sykler vesentlig bedre å sykle grovt terreng med enn tilsvarende for 10 år siden.
  9. Her også. Etter 30 år med terrengsykling har jeg lært meg å leve godt med det, men tuja-hekker holder jeg meg unna. Noen timer med tuja-klipping for noen år siden gjorde det riktig ille. Juletrær er heller ikke noe hit - plast er godt alternativ her. Jeg går på Aerius allergitabletter året rundt og føler at dette hjelper noe. Tynne løse ermer kan være et alternativ hvis man absolutt må lene seg inn i bartrærne. Det finnes slike som er mest ment som solbeskyttelse, ikke varmende plagg.
  10. At sportsdirektørene faktisk kjører selv med alt det andre de holder på med er jo egentlig helt hårreisende. Ikke bare snakker de med rytterne ut av vinduet - de langer flasker, gel, tar i mot klær, snakker i radioen, sjekker TV-dekning osv osv. De burde ha sittet i baksetet med mekanikeren og så burde en proff sjåfør tatt seg av den faktiske kjøringen.
  11. Enig med smørsangeren fra Hedmarken. Roter styret noe ned og frem og flytt hendlene noe oppover og bakover. Du har ikke så mye høydeforskjell på sete og styre her, så om noe så vil du få vondt i ryggen fordi det er for langt frem. Men stemet her kan enkelt byttes. Fin sykkel!
  12. Jepp - Det er ikke bare norske husmerker som synder her. Har sett veldig mange sykler fra større produsenter komme med styret satt opp på denne måten også. På sykler med integrert styre/stem slipper man i hvert fall dette problemet. De aller fleste integrerte oppsett jeg har sett har "riktig" vinkel på styret.
  13. Uten å skulle henge ut Gekko/Anton spesielt da dette gjøres av mange, men bildet var så tydelig. Styre- og hendelmontering her er ikke bra. Hvis man kjøper en sykkel med styret som dette bør man vri det et godt stykke fremover slik at nedre del av bukk blir ca vannrett. Deretter må hendlene flyttes ganske så langt opp på styret igjen for å havne der de skal. Butikken bør gjøre dette for deg slik at du slipper å styre med styreteip selv. Sykkel 1 - feil Sykkel 2 - en del bedre, men fortsatt burde styret vært rotert enda litt fremover.
  14. Vær obs på størrelsen. Både White og tidligere Diamant har vært/er litt store i størrelsen. Pass på at dere ikke kjøper for stor/lang sykkel.
  15. Vet du om de testet seg frem til dette, eller bare antok det? De er jo ganske fremme i skoa på Team Uno-X så jeg håper og antar at de gjorde noen tester. Hadde vært interessant å se tallene som førte til valget av 28 mm her.
  16. Finkilometeren er også en artig liten sak, synes jeg.
  17. 1-2 grader slakere styrevinkel, 05-20 mm høyere stack, 5-15 mm kortere reach og 10-15 mm lengre kjedestag. Ofte er kranken senket til 73-78 mm under hjulakslingene - landeveissykler har gjerne kranken 65-70 mm under akslingene. Når det gjelder reach er jo også en del grusracere vesentlig lenger enn landeveisracere i lik størrelse, da er de tiltenkt kort stem - litt som moderne geo på terrengsykkel. BMC Kaius og nye Canyon Grail er eksempler. Ønsker man en sykkel som skal brukes både til landevei og grus med to hjulsett er det ikke sikkert lang reach/kort stem er ideellt. Her med Tarmac SL8 som ldv-representant. Alle tilsvarende 56.
  18. Nyere forskning tilsier at kaloriforbruket i forhold til watt produsert er lavere ved noe lavere frekvens. Altså 50-70 rpm, enn ved høyere frekvens, typisk 90-100. Samtidig er det for mange lettere å hente ut mer kraft med noe høyere frekvens - noe som da også gir høyere kaloriforbruk.
  19. Fara bør helt klart med i vurderingen. Kul og ambisiøs satsing på grus både i Norge og internasjonalt. Mye sykkel for pengene også.
  20. Jeg er på min andre 3T Exploro RaceMax nå. Den forrige ble brukt til lange turer, kompisritt og Gran Fondo-ritt på landevei, grusritt som Dalsland Gravel x2, Halmstad World Series og Gravel VM i Italia i fjor høst, Den nye er tiltenkt tilsvarende bruk - både som landeveissykkel og som gravelracer. Jeg har hatt den nye i et par måneder og er så langt godt fornøyd. Noe jeg da også var med forrige, hvis ikke hadde jeg ikke kjøpt en ny. Alternativer jeg har sett på er BMC Kaius, Factor Ostro Gravel, Crux, Ridley Kanzo Fast, Wilier Rave SLR og Superior X-Road. Nå har også Ridley Grifn RS og nye Cervelo Aspero dukket opp Vil ha dobbelkrank og ganske landeveisvennlig geometri. Har størrelse 56 med 120 stem for å komme ganske lavt i front. Jeg er 184 cm høy.
  21. Nå har jeg fått melding fra Assioma om at et par Pro MX2 er på vei. Ser frem til å kunne watte på terrengsykkelen igjen, samt flytte måler mellom sykler for å sammenligne to forskjellig oppsett osv. Har planer om å teste Caad9-retroraceren på 7,3 kilo opp mot 3Ten i forskjellig typer terreng.
  22. Alle kranker til 10 og 11-delt vil fungere med Dura Ace Drivverk forøvrig - altså kjede og kassett i dette tilfellet. Du kan også bruke kjeder og kassetter fra 10-delte SRAM-grupper,
  23. Var på Brunkollen i går. Snøfritt, men med skogsarbeid som har harvet opp veien noe, men helt kurante forhold. I dag rundt Ring 5 - altså opp fra Elveli og rundt Sandungen/Hakloa/Skjærsjøen. Kutta opp til Skjennungen og videre til Tryvannstua for å få noen ekstra høydemeter og slippe å traversere trafikken/sykkelveien langs Ullevål-Smestad-draget. Overraskende mye snø fra krysset til Skjennungstua og Tryvannstua, men heldigvis ikke verre enn at jeg kunne sykle over alle snøflekkene - omtrent 7-8 partier på 7-15 meter hver. Sneik meg ned stiene fra Midtstuen til Holmendammen for litt ekstra moro. https://www.strava.com/activities/11344553431
  24. Det er få som faktisk bruker/har halvdemper som terrengsykkel lengre. Rittfulldempere, som de fleste som konkurrerer i terrengsykling nå har er lite inspirerende å sykle på grus/vei, men også med moderne ritthalvdempere er det utfordringer med utveksling. De færreste har tyngre gir enn 34/36-10 som tyngste. Før var en lett hardtail standardterrengsykkelen - nå er middels lett stisykkel/rittfulldemper mer å anse som normalen.
×
×
  • Opprett ny...