Jump to content

Hva bruker folk til å planlegge rutene sine?


Hva bruker folk til å planlegge rutene sine?  

59 members have voted

 1. 1. Velg det primære verktøyet hvor du legger inn veipunkter, men del gjerne erfaringer og supplementerende verktøy med innlegg

  • Strava
   35
  • Komoot
   10
  • Ride with GPS
   5
  • Garmin
   5
  • Annet
   4


Recommended Posts

I forhold til avstemningen tenker jeg vi holder oss til det verktøyet du konstruere ruta ved å legge inn veipunkt, men suppler gjerne om andre nyttige verktøy i planlegging.

Alternativene er plukket fra eget hode og herfra:
Skrik ut om noe åpenbart burde vært et valg istedenfor "annet".
 
For meg er planneggingen halve morroa og noen vil mene at nøkkelen til en fin tur ligger der.
 
Selv havnet jeg på Garmin's Connect for å lage rutene pga. enhetene hovedsakelig. Var allerede inni Connect universet med klokke og gps. Synes det fungerer bra og ikke minst er det gratis, men vet ikke så mye om alternativene. Lært endel underveis. Bla. at populæritetsruting kan velge spenstige ting på sykkel. Her får man vel lov til å skylde på andre? Kan også velge "følg veier" for å unngå dette og"frihånd" som rutingsalternativ er også kjekt hvis det er noe Garmin ikke vet om. Angret litt på at jeg aldri testet ut Strava's ruteplanlegger før det ble begrenset til abonnenter.
 
Supplerer gjerne med https://ut.no/kart som jeg synes fungerer vedlig bra grafisk og ev. https://mtbmap.no/ for å si om enkle stier kan binde noe sammen. Har også benyttet Strava's heatmap. Garmin har også det, men Strava's er bedre grafisk og trolig også flere brukere.
 
Også er det delt nyttige tips om å finne teltplasser i andre tråder her av @Andreas
Sitat

Et tips for å finne teltplasser kan være å bruke https://fantastiskemarka.no/, https://www.mittfiske.no/ og https://www.2blua.com/post/overnattingssteder-i-nordmarka. Mye gode tips der.

 
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nå planlegger jeg litt forskjellig; sykling, fotturer og packrafting.

Sykling: Garmin Connect. En kamerat som sykler USA/Europa/Norge bruker kun Strava med mye heatmat, og litt Google Maps(streetview) for å dobbeltsjekke veiene. Man må nesten alltid dobbeltsjekke ruta, fordi det er ofte ting som kan dukke opp.

Fotturer og Packrafting: Litt Garmin Connect, mest Gaia GPS med premium abb. Satellittkartet til Kommunekart for å sjekke forholdene, og det vanlige kartet for å se etter f.eks. gamle koier.

Komoot er fin å dele ruter på, semi-anonymt og gratis. Plasser kan en dele slikt 2blua gjør, Google Maps MyMaps. En kan også dele ruter her, flott om en har en blogg eller lignende. Hadde sikkert brukt Strava om det var gratis, men vil ikke betale for noe jeg egentlig har fra før, samt mitt gubbeinntrykk er at det er en sportsutgave av Facebook/Instagram for tiden. Heatmap-funksjonen til Strava virker hakket bedre enn Garmin sin. Fant ruter i Femundsmarka i Strava som ikke var synlige i Garmin.

 • Like 2

Kaffe- og teansvarlig

Link to comment
Share on other sites

https://sykkelnorge.no/

Sitat

Informasjon om sykkelturer i Norge har vært vanskelig tilgjengelig. Det krever mye forarbeid på nettet med innhenting av informasjon om fine turer, overnattingssteder, kollektivtransport, tuneller osv. Syklistforeningen har i en årrekke fått spørsmål fra medlemmer og andre som planlegger lange eller kortere ferier, og vi har sett behovet for at all nødvendig informasjon bør inn i en plattform, slik at flere får oppleve den fantastiske ferieformen på to hjul.

Eksempel på en godt beskrevet tur.

Ellers i nærområdet har det ofte blitt Strava, turer man har lært av andre i en gruppe, noen forslag fra Landevei, eller ting jeg har oppdaget på måfå med mitt mål om å sykle alle veier i Oslo ( https://wandrer.earth/ )

 • Like 2

Sykkelaktivist! Nåværende prosjekt: Få Nordmarka og andre grusveier inn i Street View | Twitter/X | YouTube | BlueSky | Insta

Link to comment
Share on other sites

Bruker også mye tid til planlegging og drømmer og brukte Garmin Connect tidligere, men har kvitta meg med sykkelgps så nå er det Mapy som brukes. Har kokt ned kontroll og dobbeltsjekk til norgeskart og streetview på Google + tunnelkart/oversikten. 

Mapy står for planlegging og rute delt opp i ca dagsetapper og selve navigeringen underveis. Har det jeg trenger av info, er gratis og funker offline.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mobilappen Garmin Explore gir noen funksjoner når det kommer til kart. Lenge siden jeg har brukt den, men har man Garmin-konto kan en vel planlegge løypa på nettsiden til Garmin, også se/redigere ruta i Explore. Sånn om jeg husker korrekt. Løsningen var litt subpar, og var en av grunnene til at jeg valgte Gaia.

Gaia GPS er vel gratis med konto. Kan planlegge på nettsiden og i app. Lett å laste inn .gpx fra Garmin løypeplanleggeren. For offline-kart osv. trenger en premiumabb. Gaia er vel nå en del av Outside, som noen var litt misfornøyd med, uten at jeg vet årsaken. Standard kartet er vel et Open Street Map som jeg synes er veldig bra. I premium får en også satelitt og Norgeskart Topografisk.

Har kun Garmin Fenix 6 med kart, og det funker overraskende ok til å følge rute. Er jeg usikker sjekker Gaia. Offline er fint, siden det er som regel når jeg er uten for dekning at jeg er mest usikker på hvor jeg skal.

 • Like 1

Kaffe- og teansvarlig

Link to comment
Share on other sites

Til å lage selve sporet er Strava med Strava Map Switcher som gjør at du får kartet fra Mtbmap.no direkte i nettleseren helt suverent. Heatmap bruker jeg for å sjekke sanity-faktoren. Har ingen sykla der før så lyser det litt rødt. Jeg har ikke prøvd noen løsninger som er i nærheten av dette. Automagisk ekspert til Garmin 1040 fungerer 100 %.  

For å finne aktuelle ruter til både sti og landevei så bruker jeg mange ulike kilder. Lett å fortape seg Mtbmap.no og Trailguide. Vegtur har en veldig bra samling landeveisturer. I tillegg følger jeg masse folk på Strava, Insta m.m. 

 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker Strava/heatmap i kombinasjon med norgeskart.no. Samt litt google maps for streetview, overnatting og resupply muligheter.

Andre land har også nasjonal kartverk med tjenester tilsvarende norgeskart.no
Selv er jeg mye i Sveits og bruker da:
https://map.geo.admin.ch

Liste over alle lands kartverk:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_national_mapping_agencies

Jeg tror Strava global heatmap nå er kun basert på et års data. Har erfart mange ganger at man går glipp av mye fint om kun dilter i flokk og følger andres spor. Jeg laget nettopp en Bandak rundt rute på grus. Fant noen utrolig fine veier uten en blå linje på heatmap. (Flekstveitvegen og Raudbergvegen)

https://www.strava.com/activities/11555989793

Kan også anbefale å bruke Strava for å sjekke om veier er "åpne" for sesongen. Nå sist var det tusenmeteren jeg lurte på. Da tar jeg bare et segment på veien og setter på This year..

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Panda skrev (1 time siden):

Hva er best på mobil og hvilke er gratis?

Noen som bruker det får gjerne korrigere meg, men har inntrykk av at Komoot er bra og at basisfunksjoner er gratis. Betaling gir bla. "Out of region" tilgang og offline kart.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Soeder skrev (3 timer siden):

Noen som bruker det får gjerne korrigere meg, men har inntrykk av at Komoot er bra og at basisfunksjoner er gratis. Betaling gir bla. "Out of region" tilgang og offline kart.


Greit å merke seg at dersom du skal bruke Komoot-appen til navigering med Komoot's eget kart (via appen deres) på feks en Garmin Edge så faller det inn under "offline kart" biten. Det _går_ å bruke det innebygde kartet på min 530 men det er veldig mye smoothere med Komoot sitt. Men man kan selvfølgelig alltid bare eksportere en GPX fil fra planleggeren og det er uansett gratis.

Et annet stort pluss med betal-versjonen av Komoot er at du får mtb:scale markering av stier i kartet du planlegger i. Det er vel først og fremst relevant for stisykling. Det er 60 euro i året så for min del er det mindre enn jeg bruker på tursnacks i måneden.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Planlegger og følger turene i Footpath hvis jeg skal holde meg på stier og veier som finnes i OpenStreetMap. For bushing og som komplement til Footpath bruker jeg AvenzaMaps hvor jeg laster inn kart som jeg lager selv (siden jeg er kartograf med tilgang til alt av data og programmer). 🙂

 • Like 1

Everytime you change gear, God kills a kitten - CtheBM

Link to comment
Share on other sites

Mange gode tips i tråden - må studeres nærmere!

Jeg har beskjedne behov og bruker Komoot for å planlegge turer og noen ganger dele ruter fra fjernt og nær med forumet. Kjøpte først som sist offlinekart for hele verden og abonnerte en tid på Premium. Begge deler er nyttig, sistnevnte særlig for turer over flere dager i ukjente områder eller land.

Komoots egengenererte ruteforslag kan dog ennå ikke stoles blindt på, med mindre du setter pris på utfordringen ved å sykle gjennom byggefelt, skytefelt og stengte tunneler, eller over nedraste broer og elver med høy vannstand.

Men jeg loggfører ikke turer, kan ikke utstå gamification, gratification og sosialmedifisering, og vil ikke følge eller bli fulgt. Så om jeg har slettet deg som følger, er det ikke personlig! 😖

(I anledning gratification, sendte jeg nettopp en melding til Komoot om de kunne være så snill å gi oss mulighet til å velge bort funksjonen Streak som registrerer og belønner hver dag du sykler (!) Fikk nesten dårlig samvittighet da jeg umiddelbart fikk høflig svar med instruks om hvordan jeg kan bli minst mulig belønnet 😆)

 • Like 1

S

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker mange timer på Strava route builder når jeg skal lage ruter på nye steder. Heatmaps er veldig fint. Ved stor usikkerhet så finner jeg et segment i nærheten og sjekker turene til de som har syklet der. Mye sjekking også med google maps underveis i prosessen. Kun landevei/grus dette. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...